Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, April 6, 2011

BCG tak jadi

Semalam bawak Hasya inject 3 bulan..
Pastu cam biasa pemeriksaan kesihatan..
Sebab Hasya baru je jumpa doktor..
So, semalam cek biasa-biasa jelah..

Sekali kat buku biru baby tu ada tulis

PEMERIKSAAN PARUT BCG

Nurse pun selak lengan baju belah kiri.. EH TAKDE...
Pastu selak pulak belah kanan... TAKDE JUGAK..
Tengok kat peha dua-dua belah... MEMANG TAKDE LA...

Cek balik buku baby Hasya masa kat PMC..
Ada tertulis yang sudah cucuk BCG dengan Dr. Marina..

Pastu nurse tanya..
Ada tak mana-mana bahagian badan dia yang bernanah lepas umur sebulan..
Takde pulak..

Nurse pun kata..
Ni maybe BCG tak jadi..
Ataupun terlupa inject..

Pernah ke jadi camni?

Huhuhu.. siannya kat Hasya..
Dah laa inject BCG sakit..
Ni pun tengah demam sbb inject 3 bulan semlm..

Tapi dia ni yg baiknya..
Kalau dia tak sihat, malam tido tak meragam laa pulak..
Dah laa tido awal.. pastu elok je terus tido smpi siang..
Sekali sekala je bangun menyusu..

Tapi kalau dia sihat..
Siap laa.. kul 1.00 pagi - 3.30 pagi..
Tu waktu kena main & cakap-cakap dengan dia..
Kalau bernasib buruk.. dia lajak terus smpi 7.30 pagi..

PERNAH DENGAR KE MASALAH BCG TAK JADI?
.
.
.

7 comments:

GEZMIROS said...

ye..anak saya pon camni. takde kesan langsung. doctor kata kena cucuk lagi sekali tapi my doc advice cucuk masa umur 7 bln, bukan masa 3,4,5 or 6bln sebab takmo kacau injections yg wajib tu. sy bersalin kt hosp private gak tapi check up baby kat klinik kerajaan je, nurse kata mayb lupa cucuk walopon ada tulis cucuk ataupon mayb ssstgh baby mmg depa takde reaction. so hari sabtu ni baby genap 7 bln n nak p cucuk BCG.

Kak Mah said...

ada zel... tapi time iqhram maghin lepas sebulan baru aku nampak nanah dia naik... aku pun dok risau gak apasal lambat sangat.... memang kene cucuk lagik...

shima said...

ada..ada....aritu masa anak ku amni pun lambat naik...misi dtg cheq kan ari ari pas kluar wad tu dok tanya.kalau takde kluar kena cucuk lg sekali..lambat gak ler dia naik.tp takde lah sampai umur 3 bulan baru nk naik heheh..dlm umur pantang tu laa lambat sminggu dua kot..

Biker's Life said...

Huhuhu.. siannya nnt kena inject lagi

littlehumblelynn said...

zell

yea lah x pernah terfikir nak check lak..harus belek auni balik nih!!

Mia-Ina said...

aduh, kena inject lg ke..cian hasya

quezul said...

la ciannyer...kena inject lg...mifzhal nyer ada bernanah kat tmpt inject tu..