Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, April 3, 2011

SEMAK GULA

Ini hasil semakan untuk susu Khaleef..
OK lah tu baru terlebih 4-5 sudu teh gula..
Ikutkan tak ler kot..
Sebab aku kurangkan sket scoop susu dia..
Kalau ikut yang tepat.. nnt dia sembelit..
Jadinya kurangkan sket.. 9oz air + 4 scoop sahaja...

Tapi yg terlebihnya..
Saranan umur cam dia.. hanya 2 kali menyusu sehari..
Tapi si Khaleef ni..
Nak-nak kalau hari cuti..
4-5 kali membotol sehari..

Lepas ni sibuk laaa semua syarikat susu nak kurangkan gula..
Lama-lama nanti anak2 kita sumer jadi kurang karbohidrat laa pulak..

Tapi ada satu benda yang aku pelikkan..
Susu ibu...
Macamana susu ibu tu boleh berubah kondisi nutrien..
Mengikut umur anak..

Contoh.. katakan ler..
November 2010 dpt perah 400oz..
Dan susu itu dipakai pada Mei 2011..
Adakah kandungan nutrien masih valid..
Sedangkan ada beza selama 6 bulan?

so, mama-mama otai susu ibu leh tolong jawab :)
mama-mama nenen keghin...
boleh gi ke semakgula.com.my
untuk semak susu si manja anda :)
.
.
.

4 comments:

Adwawa3 said...

Assalam,
nk kata otai pun bukan, anak br nk masuk 2, tp kira kita sharing2 la noo...Bg wawa, selagi wawa leh bg fresh EBM kat anak mmg wawa akan bagi, yg stok beku tu incase kena tinggal anak p kursus lama2 n mmg tak leh blk utk htr susu kat anak.My exp, ms lapor diri masuk gomen, mmg guna abeh susu beku sbb ms tu anak (8 bln)kat penang n wawa kat KL for 1week.

tp...bila anak ada dgn wawa, everyday mmg akan try bg fresh EBM, bukan yg frozen. Stok2 yg frozen ni bl expired je mmg wawa buang la sbb nk jaga kualiti.

Nutrisi BM bg anak mmg berubah mengikut tumbesaran anak, yg stok beku ni guna time emergency ja la. Fresh EBM is still the best.

Awanis Binti Zaini said...

Kak Zel,
Kan susu beku EBM valid for 3mths only

I want to lose weight said...

Wawa - saya pun bagi susu fresh sahaja skang ni time g keje.. itu pun dalam waktu pejabat, 2 kali balik netek baby.. kul 1 dan kul 3..

EBM tak tau nak guna bila..

Awanis - kalau simpan dalam deep freezer boleh tahan smpi 6 bulan.. klu jarang bukak tutup.. leh tahan smpi 1 tahun :)

Adwawa3 said...

klu lah tu, you r doing great :-)...stok beku tu simpan je smpi expired, hehe...guna time betul2 emergency...