Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, March 14, 2011

BPA vs BPA Free



Tetiba botol yang ada BPA akan diharamkan next year..
Sebab membahayakan kesihatan..

Adakah rokok membahayakan kesihatan?

Kenapa rokok tidak diharamkan sampai ke saat ini?

Memang menggelabahkan bila tetiba kata botol BPA tidak selamat..
Padahal dari zaman kita kecik dulu..
Dok hadap botol BPA je..

Khaleef sampai ke la ni dok guna botol Avent ada BPA..
Tapi tidak Hasya..
Kerana zaman aku beli botol untuk Hasya..
Botol BPA Free sudah melambak-lambak di pasaran...

Botol BPA ni rege dia mmg mahal sket dari botol biasa..
Tapi demi keselamatan anak..
Cepat-cepat laa tukar..

Sebenarnya botol BPA ni..
Akan merbahaya jika ia bercalar-balar..
Masa ni kalau kena air panas atau air biasa..
BPA boleh menyerap masuk ke dalam minuman tersebut..

Oleh itu.. perlu handle botol BPA ni lebih hati-hati

1- Steril botol tersebut.. jika takde sterilizer.. boleh guna cara merendam botol dalam air mendidih 3-5 minit.. rendam hokay.. bukan merebus botol..

2- Masukkan air sejuk dahulu.. baru air panas.. baru susu...

3- Basuh botol dengan span @ bahan lembut utk elakkan botol dari bercalar

4- Jika ada calar balar.. ganti ler botol tersebut.. takde hal sbb botol BPA ni biasanya murah sahaja.. kalau tidak bercalar pun.. ganti ler lepas pakai 3 bulan..

Namun, untuk memastikan keselamatan anak anda..
Daripada dicemari toksik BPA ni..
Pakai ler botol BPA Free..
Jadi kita pun takde risau memikirkan kesihatan depa..
Jangan nanti depan2 bila depa kena kanser ke hape..
Masa tu baru nak nyesal sbb tak tukar botol..

Sekali lagi namun...


MANA AKU NAK HUMBAN BOTOL-BOTOL BPA INI
.
.
.

7 comments:

Nieja said...

mak aii byknye botol k. zel..
stok bape taun tuh?? heee

Adibah said...

aku maca dah pernah tgk je gambar ni dulu hehe

mama iris said...

hehehe...gambar lama diulang tayang kah atau keadaan dlm lemari tu masih sama??hehhehhe....habiskan je pakai botol BPA tu kak....lps 3 bulan tukar...lama2 habis la dia..dh habes baru carik yg BPA FREE...

I want to lose weight said...

Tak berkurang pun lagi botol-botol tu.. igt nak guna utk Hasya.. tapi Hasya dah dibelikan botol baru

Hafiz said...

banyaknya stok botol... kalau sayang nak buang... kasi PAPA and MAMAnya yang hisap botol la... :))

I want to lose weight said...

Takde nyer nak buang..
Boleh je pakai botol BPA ni..
Cuma kena ikut langkah yang betul

Mummy said...

salam kak zel...
slama nih mmg bancuh susu letak susu pastu letak air panas goncang pastu baru letak air sejuk...basuh botol plak pakai berus yg ceracak2 tuh...lama dah tak rebus botol..cuma pakai sabun khas utk botol susu tuh..
start smalam dah beli botol free BPA utk kegunaan rumah dan taska..Sibbaik ler sy nih bukan jenis beli botol byk2..kalo tak jadi cam akak ler...jgn buang kak botol tuh syg jer..dpt lak avent tuh...heheh..smalam tgk kat kedai seketul avent tuh 75 engget...walaweh mahalnya...