Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, March 30, 2011

Kenapa Khaleef TIDAK?!!

Sejak join geng2 ibu menyusukan ni..
Ada yang tanya..
Kenapa anak sulung tak menyusu badan?

Jawapan yang selalu aku bagi..

SUSU TAKDE.. BABY PUN TAK NAK NYUSU...

Pastu aku selalu bagitau kat orang lain..
Sebab Khaleef tak susu badan..
Nanti adik dia pun tak payah susu badan..
Fair & square..
So, nnt takde pertikaian..
Kenapa sorang dapat... sorang tak dapat...

Khaleef tidak menyusu badan..
Adalah kerana..

Pada masa dia lahir..
Aku adalah seorang mak yg TAK TAHU MENAHU pasal susu badan..
Bagi aku.. kalau dapat bagi.. dapat laa..
Tak dapat sudah...
Susu formula melambak yang bagus-bagus di pasaran..

Kena pulak time dia lahir pakai vakum..
Bawah mmg rabak habis laa..
2 minggu tak boleh duduk betul..

Adik aku ada gak tolong pegangkan Khaleef sua kat nenen..
Tapi kalau dah hati tu tak mau..
Dok asyik pikir po'en bawah tu sakit.. sakit.. sakit..
Lama-lama baby pun tak hingin nak isap dah..

Aku MALAS pun sama...
Rasa cam susu tin lagi senang..
Sapa-sapa pun boleh bagi..
Khaleef umur 40 hari.. aku dah tinggalkan dengan atuk dia seharian..
Aku lak pi shopping kat KL dengan nenek..

Lagi satu sebab..
Kena pulak dia lahir kat spital yang mesra botol susu & susu tin..
Lahir-lahir.. takde tanya aku hape pun..
Tau-tau, Khaleef dah hisap susu tin..
Kuar spital pulak..
3 tin hokay spital tu bagi susu mahal..

Tak habis pun pantang lagi..
Susu dah kering sendiri..
Takde pun kena bengkak susu.. sengal2 badan ke..

Maka membesar laa Khaleef dengan minum susu tin..
Bermula dengan Mamil Gold.. pastu Anmum..
Pastu Dugro.. pastu Nespray smpi skang..

Ikutkan tak banyak beza pun..
Baby isap susu badan dengan baby isap susu tin..
Dia rapat jugak dengan aku..
Membesar bagai johan jugak..
Cuma tak semena-mena.. masa umur dia 2 tahun.. dia disahkan ada Asthma..
Asthma ni pulak tak leh dikaitkan dengan susu..
Rasanya lebih kepada keturunan..

Apa-apa pun..
Bila Khaleef dah mula faham nanti..
Aku akan minta maaf dari dia..
Sebab tidak memberikan hak dia..
.
.
.

9 comments:

IbuHanna said...

sedih & terharunyer baca kisah ini..

Shima Md. Zahar said...

zel..

.. first bb.. BF seminggu jer.. kenapa..?.. entah aku sendiri tak tau.. tapi tetk bengkak jgn cakap la puas aku sua.. idoknyaa dia mau.. last-last aku malas... aku bg jer susu tin.. yg second.. alhamdullilah.. bertahan ler sebulan.. pastu.. dia sendiri ygtak mau jugak... nie tak ketiga plak.. impian kengkonon nak BF sampai 2 tahun.. sekali kau.... tuhan nak duga aku.. aku sakit siap masuk ICU, so doc. kata susu yg aku pump tak boleh bg ke bb selama antibiotik dibekalkan.. elok 2 minggu dlm wad,. balik rumah.. sedihhhhhh anak aku sudah tidak mau... beria ler beli breastpump.. ..

I want to lose weight said...

Sama ngn Kalep ler ni.. dia dah sedap susu botol.. flow laju.. sua sampai dia menangis biru2 badan..

last2 ayah aku cakap JANGAN BAGI LA DIA TAKMAU!!

Me, Myself and I said...

thanks lah zel.. at least lega sikit dgr cite u..myself pun sama gak.. alma mana nk bf ni.. nk pam pun dh tak larat.. smpi luka2 nipples tau..direct langsung tak nak.. menjerit bagai nk rak..

Mrs weck said...

huhu..sadis sungguh.. lagi satu.. kebaikan bayi menyusu badan compare ngan baby yg menyusu tepung.. Baby yg menyusu badan IQ nya lebih tinggi dan pemikiran yg pantas a.k.a lebih cergas dan bijak. Huhu.. :)

iswatie "colours of life" said...

aku nih lagik lah...anak ke 3 baru fully bf.......yer lah dulu info x ada....hubby pun x ada info.skrg dah ada info.....alhamdulillah rezeki hana susu punya banyak..kena beli DF lak..hahahahaha

noradzlina.kamdani said...

aku rs aku pun ada problem nape xsusukn ank sendri..aku up to 4 months jek...

-calm- said...

saya baru mula baca blog awak nie.. saya pon tak bf anak sy yg sulung.. hope dpt ngandung lg & dh bercita2 nak bf anak seterusnya selagi boleh.. saya faham perasaan awak.. huhukkkk...

I want to lose weight said...

Tu ler CALM..

mmg laa ada rasa bersalah kat anak sulung sbb tak sungguh-sungguh BF kan dia..

tapi akhirnya.. kita kena berbalik kepada rezeki.. qada' dan qadar :)