Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, March 2, 2011

Sudah sekolah..

Akhirnya.. mamat ini masuk jugak ke Tadika Masjid..
Atau dia panggil.. SKOLAH MAYANG..
Semlm hari pertama.. takde insiden melalak..
Kalau melalak jugak tak tau ler..
Pejabat mami & papa sepelaung je dari masjid..
Kalau dia menangis dalam kelas.. aku leh dgr dari PID..

Dia tak nangis..
Sebab masuk2 je.. ada 2 org kawan ajak dia main kejar-kejar..
So, sangat suka laa dia sbb favorite dia mmg berlari-larian..

Balik sekolah awal2 lagi aku dah tgu..
Sbb aku takut dia mai PID sndr..
Dekat sangat.. tapi dekat jugak dengan jalan besar..

Pastu tanya laaa soalan common balik sekolah..

"HARI NI BELAJAR APA?"

"ADA BACA BISMIYAH.. I OKMAN... I OK'IM.. AMIN"
si pelat ni mmg baca bismillah camni bunyi..

"LAGI?"

"ADA BELAJAR SHORT.."

"LONG AND SHORT?"

"BUKAN MAMI.. SHORT.. TULIS KAT PAPAN.. BULAT.. PASTU BULAT SIKIT.."

Mami blur tahap langit ke sembilan..

"HURUF SHORT LAAA MAMI..."

"SOD.."
Huhuhu.. anak orang dah smpi huruf SOD rupanya..
Khaleef dah ketinggalan jauh sangat..
Balik rumah terus bongkar rak buku..
Cari buku mengaji dia..

Sebak dada ni wei..
Feeling yang sangat lain..
Ada orang bangga sangat bila anak dia boleh speaking.. boleh cakap Cina..
Tapi percaya laa..
Feel tetiba anak belajar ilmu akhirat ni..
Makan dalam hokay!!
.
.
.

9 comments:

Nieza Ishak said...

boleh belajar sama dgn suffiya ..
dia pun tengah belajar sod ...

betul zel ...
walaupun anak aku tak pandai speking tp bila mengaji lagi buat kembang hati tambah pulak dgn doa2 ... syukur banyak2.

speking2 tue tunggu ibu dia masuk mengaji BI balik ... hahahaha

I want to lose weight said...

ala.. kita dulu tak pandai pun speaking.. english dapat A jugak :))

ratusiput said...

aaaaaaaaahahahahahaha...

Kak Mah said...

alhamdulillah syukurrr...biar la tak bersmart reader segala.....

.::CeK LaLa::. said...

Alhamdulillah!!
Chaiyokkk khalef!! U can do it!!!
anak aku pon masih ketinggalan sebenarnya.. sbb tahun ni baru aku suruh baca iqra'.. Anak org lain dah iqra' 3,4 anak aku baru nak masuk iqra' 2.. huhu!
Tapi hati byk senang bila dgr dia dah blh baca surah2 hafazan.. 3 Qul dah lancar.. Alhadmulillah sgt2..

I want to lose weight said...

Cepatnya anak hang..
Kalep baru kenal huruf SOD tu jelah..

Tapi pagi ni aku anta..

Cikgu dia ajar Alif atas A.. Ba atas Ba.. Ta atas Ta.. ABATA..

Huhuhu.. boleh ke kalep ikut ni..

dia dah lambat 2 bulan

noradzlina.kamdani said...

alhamdulillah....

Nieza Ishak said...

zel, boleh jgn risau ... budak2 skrg ni cepat tangkap ... lama2 nanti khaleef boleh ekut. ;).

Ada setahun lagi sebelum dia masuk sekolah ... banyak masa lagik dia nak tangkap huruf.

Ms AiReEn MoHd said...

pandai plak die tu sebut ne..tapi pelat jer la..ko ajo die pelat ke mase kekecik dulu