Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Friday, May 22, 2009

Dulu saya pernah SLIM

(IMEJ TIDAK JELAS SBB AKU SNAP BALIK PKI CAMERA HP)

Dulu, masa tahun 2000-2003, aku pernah slim tau..
Berberatkan paling ringan 74kg
Tu kira pencapaian terbaik laa pernah dicapai

BAGAIMANA ?!!

1- Tidak makan nasi selama setahun
2- Menjadi ADDICTED TO DUROMINE
3- Tidak minum selain air kosong
4- Tidak makan fast food
5- Tidak makan roti, biskut, kuih raya, lauk-pauk, sayur, buah, etc

KESIMPULAN - Adalah tidak makan apa2 selama 3 bulan kecuali minum air
KEPUTUSAN - 113kg ke 80kg dlm masa lebih kurang 3-4 bulan


Sebab tak makan apa2 dan tak minum air bergula
Aku adalah sangat tidak bertenaga sebenarnya
Dalam gambar2 ni je nmpk happy
Tapi jiwa aku adalah sangat merana



Time ni sbnr nyer aku dh abih belajar
Takut bila menganggur duduk rumah dan makan
Maka aku buat 2 kerja dalam satu hari
10 pagi - 7.00 malam - jadi cashier kat Plaza Alam Sentral
11 malam - 7.00 pagi - jadi kerani Data Entry utk Jabatan Imigresen
So, waktu tido aku adalah antara 8.00 - 9.00 pagi
pastu 8.00 mlm - 10.00 malam
kadang2 lansung berhari2 tak tido
Yelah.. nak p dating lagi.. boyfren time ni ada 2 ;)
Inche Izman pun dah wujud masa ni..
Tapi HANYA KAWAN


Smpi satu tahap..
Mood aku adalah sangat swing 24 hours
Padahal aku ni bukan jenis orang yg moody
Muka dan warna kulit adalah sangat pucat
Kadang2 aku cuba makan..
tapi sesegera nye aku akan p toilet jolok tekak


Paling dahsyat.. aku adalah sangat sering pitam !!
Smpikan, buang air besar @ kencing kat jamban cangkung
Bila bangun.. konpem melayang2 pitam


Sampai laa kan..
hidup aku ntah ke mana
boyfren2 sumer ntah ke mana
family ntah ke mana
kawan2 sumer ke mana
sebab AKU ADALAH SANGAT-SANGAT DIET
tak peduli dah orang lain

Tiba2, smpi satu tahap yg tak boleh tahan
Aku benti sumer keje dan balik semula ke Tg Malim pd awal thn 2003
Masa ni muncul life saver yg mula2 HANYA KAWAN tadi tu
Hehehe.. leh teka dah kan sapa org nyer.

Dgn dia aku x payah poyo2 nak slim sbb nak nmpk cantik utk org lain
Dia tu adalah boleh terima seadanya aku
Sebab dia adalah mula ada KUCH KUCH HOTA HAI pada aku masa..
ZALIA HEZLIN adalah 113kg

2 boyfren yg mula2 tadi ?!!
1- Clash sblm aku aku balik Tg Malim
2- Clash sbb aku dah suka dgn "DIA" tu

Itu sebab, diet kali ni.. aku berjanji tidak akan seperti dulu lagi
Rasa nyer takde apa yg mendesak sangat

Sebab,
~ Saya ada Inche "Dia" tu yg sentiasa bagi semangat
~ Saya ada Muhammad Khaleef yg masa aku sibuk snap gambor tu
"SYAPE MAMI ?!! SYAPE ?!!"
Huwaaaaa !!! haram anak aku tak kenal aku tau. Kejam !!!!
~ Mak aku pun dekat je.. so, klu tak tahan lapar tu g jelah rumah dia makan..
~ Keluarga mentua aku yg selalu tanya berat aku skang dah berapa dgn muka yg penuh risau
.
.
.




8 comments:

ieda said...

salam zel

looor ngaper x taruk gambar terbaru ...
cayuk2 semuga sama2 kita menjalani kehidupan yg sihat dan ceria gumbira ..

I want to lose weight said...

latest picture.. nntkan time
TBL version Malaysia ;)

POSH76 said...

lawalah masa ko selim...

mama iris said...

jgn terseksa kerana nak cantik.....diet utk sihat ok?hehhhehe

Jiejah @ Iza said...

kene diet cara sihat lah ..bila x de pressure lagi senang berat turun.

N a d i a said...

Bila baca cerita Kak Zel ni.. tergenang plak air mata..

Seola-olah dapat rasa apa yang kak zel lalui.. perasaan terdesak / desperate untuk kelihatan kurus dan cantik.. dan akhirnya apa yang dikejar semua dah tercicir..

Alhamdulilah, akak pun dah Okay sekarang kan? Amalkan jer DIET yang akan rasa okay, dan teruskan perjuangan hingga ke titisan terakhir okay!


Kak Zel boleh!!

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

ooh begitu alkisahnya...saya paham kalo sebut pasal pressure nak kurus ni..tapi sanggup tuh diet cenggitu sekali ek..

anyway, jadikan gamabr tersebut sebagai semangat :)

Zue Zeta said...

sama2 lah kita di sini saling menyupport satu sama lain utk kurus sihat dan cantik..kak zel kisah mu ku jadikan motivasi..thanks 4 sharing..