Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, June 7, 2011

5 makanan pembakar kalori

Bayangkan, kita dah ambil makanan kurang kalori..
Kemudian makan pulak makanan pembakar kalori..


1- Makanan Pedas
Ia agen pembakar kalori kerana kepedasan akan menyebabkan cetusan adrenalin yang mempercepatkan kadar metabolisme.

Takde masalah kot sbb orang Mesia ni mmg suka pedas..
Tapi yg tengah susu baby kena hati-hati sket laa..
Cam Hasya, tiap kali aku makan pedas2.. najis dia akan jadi kaler hijau..

2- Grapefuit
Aku pernah makan buah ni..
Masam pahit dia smpi pijar & bengkak bibir..

Grape fruit ada Glycemic Index yang rendah. Mengurangkan kadar insulin serta kolestrol dalam tubuh.
3- Produk Tenusu Rendah Lemak
Jika kamu sedang berdiet, jangan mengenepikan produk tenusu..
Pilih yang rendah lemak..
Kerana dlm produk susu mengandungi calcitroil iaitu sel pembakar lemak.


4- Teh Hijau
Sangat membantu meningkatkan metabolisme tubuh..
Juga untuk membakar kalori..
Kalau minum 5-6 gelas sehari, boleh bakar 70-80 cal sehari..

Sikit jekan kalori yg terbakar..
Nak perabih segelas pun payah..
Ngn bau maung.. rasa pelik..

Aku kalau minum, seharian migrain!!

5- Air putih
Kekurang air dalam tubuh menyebabkan proses metabolisme menjadi lambat..
1.5 Liter air setiap hati boleh mempercepat proses metabolisme..
Dan membakar lebih banyak kalori :)
.
.
.

3 comments:

WuMing said...

Baeek ni.. Wuming dalam 3 tahun ni tambah 4 kilo... dulu berat 64Kg saja...Ketinggian 177cm.. Kena kurang berat lagi laa...

I want to lose weight said...

meh masuk contest meh :)

dannicash said...

Senaman adalah pembakar kalori paling baik!!