Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, June 6, 2011

No SUGAR.. No GORENG-GORENG

Untuk memantopkan lagi Program Diet kita semua..
Ni ada penambahan baru..
Harap-harap semua setuju la ye..

Ini hanya diguna pakai pada Isnin - Sabtu shj..
Kerana dipersetujui sebelum ini..
Ahad = Free From Diet

Dilarang makan makanan bergoreng..
Seperti ayam goreng.. ikan goreng.. sambal tumis..
Apa-apa jelah makanan yang menggunakan minyak masak..

YE.. akak tahu ada sedikit kesukaran..
Lebih-lebih untuk yang breakfast & lunch di kedai..
Pandai2 kome la ye..
Kalau dah terpaksa sangat apa nak buat..

Tapi, kalau anda nekad..
Ada je lauk-pauk kat kedai tu yg tak guna minyak..
Spt, ulam-ulaman, sambal belacan, ikan bakar, etc

Yang ni boleh kot semua patuhi..
Jangan takut badan jadi lemah..
Kerana bukan gula sahaja yg menjadi sumer tenaga..
Lagipun, program ini membenarkan nasi 1 kali 1 hari..
Lagi boleh dapatkan gula dari buah-buahan..

Salah satu faktor berat turun semasa mengandung hari tu..
Adalah dengan mengurangkan pengambilan gula..
Kat aku diabetic masa pregnant Hasya hari tu..
Memang tak minum manis lansung..
Buah-buahan pun disekat pengambilannya..
Nasi mmg 1 kali je 1 hari..

So, amacam..
Boleh tak terma ini dipatuhi?
.
.
.

7 comments:

AlinNilsa said...

haakak...saya amat..amat.amat setuju.....aku nie banyak jer setuju...last2 takut aku yg 3 kali berat naik...kuang...kuang...kuang...

Hanna said...

kak zel..sy pun setuju,tp mcm tak yakin je bole follow the rule..sy pun ada war-warkan contest akak kt blog sy..harap sy boleh join..huhu..

http://hanna-storyofme.blogspot.com/2011/06/contest-kurangkan-berat-badan.html

I want to lose weight said...

Hanna.. emel akak kalau nak join..
Peraturan ni nilai tambah je..

Kalau hari2 makan oily food, tapi berat tak naik 3 kali.. masih boleh bersaing hingga ke akhir

cikbedahlaser said...

perghh.. makin byk disogokkan dgn tawaran menarik nih... fuhhh boleh ke nih.. tp rasa cam nk join.. adoiii la....

puteri279 said...

kak,mcm berat jer tp cubalah yer...kalu ambik pn lauk2 yg mcm 2,jgn ambik sambal or kuah....kalu leh basuh sblm mkn....mcm mn kak?diterima x?

I want to lose weight said...

terserah nak basuh ke.. nak sabun ke.. sbb ni bukan syarat untuk penyingkiran..

janji berat tak naik 3 kali :)

arbaieyah said...

nasib baik ari senin x leh mkn minyak n begula je...ku yakin ku bole buat...nampaknya ari isnin ku mkn lauk singgang rebus je lah...sedappp