Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, February 15, 2010

ADA BERAN MAU DETOX


Ini aku catatkan serba-sedikit menu detox..

SARAPAN
Fresh Acid Fruit cam oranges, lemon, kiwi, nenas, plum @
grapefruit (buah masam from hell)


Untuk kali pertama, jangan campur-campur buah..
Maknanya kalau makan oren.. oren sahaja..
Makan sampai kenyang sbb kalori buah diperlukan untuk tenaga

LUNCH
Buah lagi taw.. anggur, pear, pisang, kurma
Yang dimakan dengan salad, seleri, kismis
juga buahan-buahan kering seperti aprikot atau figs
(KERING BUKAN JERUK KERING HOKAY)


SNACK
12 oz fruit juice.. lemon ke.. melon ke.. oren ke.. carrot ke...
(tapi lobak tak baik untuk orang yang ada diabetes.. so be careful)


EVENING DINNER
JANGAN BERANGAN NAK DINNER HOKAY
Leh cuba Rainbow Salad - Campuran kobis merah, lobak kecik2, tomato ceri, seleri, timun jepun dan bell pepper (hijau atau kuning) + not salted nuts (sikit saje)
Dressing - JANGAN LETAK THOUSAND ISLAND LAKS..
Leh lenyek tomato + minyak zaitun (uweeeekkk !!)

Antara2 tu kena ler minum air banyak-banyak spt biasa..
Berhenti minum air selepas 10 malam..
Kasi perut rest lama sket..

SO ADA BERANI KE ?


Aku.. bila baca2 sambil taip ni..
Cam TAKOOOTTTTTTT GILER !!!!
3 hari seminggu nak hadap makan camni..
Tapi BELUM CUBA BELUM TAU !!!
.
.
.

16 comments:

eynda said...

Errkkk....jadi tukang dancing pom pom je la :-p

Mummy_Sofea said...

wahh cam best jer nak try...bila start ni..hhehe

Farra Dhelina said...

huhu ku pernah try detox ni.. mmg mcm nak termuntah.. tak tau lah nk join ke tak..lapar yg amat!!!!

Mimi Sharif said...

bersedia utk mencuba...
jom kawan2 kita cuba dulu...
lepas 99HTN, beratku telah naik!!!

Ieda said...

jd pom2 girl la....xberani amik risiko...

I want to lose weight said...

Tulah kan..
Cam teramat mencabar bagi seorang ibu dan isteri yang kena memasak utk anak dan laki..

Klu hibernate tido je selama 3 hari boleh kot :))

arbaieyah said...

zel...mmg mencabar detox ni...tapi kita mesti tempoh jugak kalau nak maintain..... tersasul makan sikit apa salahnya kan...aahahhaha....janji berat mesti turubn atau maintain...tak mo naikkkkkkkk...ehe

zel...ko jagan lupa letak nama aku utk pserta detox ni tau...aku mau join jugak tau

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

tapi saya adalah tak makan buah..huhuu..camne???

Ieda said...

kalau sepanjang detox ni....bole tdo tanpa memberi kesan...ieda org pertama join

Azimah@Melati said...

huhuhu..ku pun ngeri tengok menu menu nyer....makan buah tue okey lagik.... tapi cam nak muntah..rasa jadi kambing lak nanti..ekekke...

I want to lose weight said...

Aku pun jenis tak suka buah jugak..
Buah yang aku makan..
Buah durian je..
Yang lain-lain sumer tak ske..

Sayur lagi laaa benci yang amat..

Apa-apa pun.. tgu ler info selanjutnya..

Kita cuba dulu 3 hari mgu ni ngn mgu depan tgk apa jadi

Anonymous said...

baca kalu suda tau hazab..surrender!

I want to lose weight said...

Nanti survey lagi..
Tgk menu yang bukan buah-buahan
Sbb hari tu tgk Flora ada wat menu sup-sup sayur gitu

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

zel... aku mampu kerut2 dahi je bc info detox nih... tapi leh je kalau nak try... mcm kambing lak aku rasa aku nnti...kekekekeke

Ejamaria said...

ngeri la tengok menu buah cam tu... tak de menu lain ker???

I want to lose weight said...

Kita cuba cari menu detox ala-ala perut melayu..

Ni kalau ikut detox omputeh..
harus pengsan sebelum petang