Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, February 23, 2010

DETOX MENU PLAN - detox your body with cleansing diet

Cabaran utama utk detox ialah untuk mempelbagaikan makanan..
Supaya kita leh kekal berada dalam keadaan detox..
Wpun hanya 3 hari seminggu...

PERCAYA LAAAA CAKAP AKU...
SUSAH GILER SEBENARNYA..


Antara panduan-panduan makanan yang boleh diikuti

1- A detox diet consists of natural, organic and unprocessed food.


2- Minum air putih sebanyak mungkin..
Bangun tido terus minum 2 gelas

Pastikan botol air putih sentiasa ada berdekatan..
Boleh tambah perahan lemon..


3- Sediakan pelbagai jenis buah-buahan dlm freezer
Anggur, oren, nenas, pisang, pear, lai, peach, epal etc
Kalau rajin leh wat fruit salad..
Kalau malas... baham je lah as it is..

4- Boleh sarapan dgn whole grain - oat, wheat, brown rice..
kosong ye ni.. kalau nak perisa leh tambah buah-buah atau jus


5- Lunch & Dinner leh makan sayur-sayur cam brokoli, carrot, sayur hijau, kekacang.
Kalau nak goreng pastikan NO OIL..
Kalau tak tahan sangat nak goreng gak.. guna olive oil..

6- Kalau nak tambah ikan atau ayam... pastikan SIKIT SAHAJA..
Sbg sumber protien..

Tapi sbb kita detox 3 hari je seminggu..
Tak yah pun takpe kot..
Nanti protien leh laa cover balik 4 hari selepas tu..


WE CAN DO IT
.
.
.

8 comments:

-niena- said...

yes...we can do it..huhuuhuhu...seriau..!!

AISYAH HANI said...

Detox jangan tak detox..Hehehe..

Faizah_Haris said...

memang susahhh gilerrrrrrrrrrrrrrrrr....huwaaaa....faizah dah kantoiiii 3-3 hr dah ni.... turun 900gm jek...huksss3

I want to lose weight said...

Turun gak kan...

Mimi Sharif said...

saya pun masih kantoi...
rasanya 99HTN xteruk sgt mcm ni...
apapun, detox perlu diteruskan kerana DIRIKU BEGITU BERHARGA!!!!

noradzlina.kamdani said...

aku xmo le zel..asyik kantoi jek...aku rasa ni lg teruk dr ms aku join 99HTN sbb no oil, no sugar, no perasa n no salt kot....aku ni hampeh tul le....

arbaieyah said...

bukan oil boleh ke...tapi olive oil....sugar n garam mmg tak leh ke zel?

I want to lose weight said...

Olive oil mmg boleh..
Lagi minyak bunga matahari..

Senang kata minyak sayur..

Gula ngn garam mmg tak boleh kalau ikut research aku kat internet ler..