Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, February 24, 2010

Isu ini sudah selesai..


salam kak zel..

boleh tak kak zel bace posting yg sy tulis ni..

:D

.....

ini teguran membina.
sy tegur ikhlas ni.

lgpon followers akak ramai.
akak contoh bg derang.

they will follow u.. no matter how wrong/right it is.
derang tatau pape. they just follow..

so pls be careful. pape contest yg akak buat tu, biar la cara betul.
dan bila dah kelola contest, akak kene la yg paling gigih antara ramai2 tu.
jgn la akak pulak yg paling teruk. paham tak?

jgn la pulak.. buat contest, dpt lose weight sket..
abis contest, kembali balik dgn mknn yg lame.. dgn kuantiti yg byk..
pestu.. weight gain balik..

ape erti seme itu?

pestu skang nak detox plak. lepas detox same jgk.
kembali mkn secara byk.. dan tgk la ape jd?

detox pon cara yg salah. mkn kfc la.. mkn kek coklet la.
mmg la kantoi.. kire detox tak jadi.. tp still, nape kire jgk as detox.

detox bukan utk lose weight. tp utk internal cleansing.
kalo nak detox cara yg betul.. ade cara nya.
bukan mkn ayam, makan ikan. itu bukan detox tu. huhuhu.

nak lg bagus, everything dlm bentuk liquid.
mkn raw food saje. mknn yg tak dimasak..
bukan mknn dlm tin/kotak.
minum air byk2.

itu baru cara detox yg betul.

pestu lepas abis detox, akak lose 2 kg.
akak tau tak 2 kg tu sebenarnye bukan nye fat loss.. tp air semata2.
so tade la heran mane kalo boleh lose 2 kg tu.

tp dgn cara itula, akak dgn secara tak langsung, dpt attract org2 yg tatau pape2.. utk try detox cara akak yg salah ni.
ade dlm komen ckp.. ade yg nak try la detox tu.. sebab kenape? sbb boleh mkn KFC. do u see what u have done??

hmm. sy seriyes tatau nak ckp ape kak.
akak bg contoh yg tak baik pd followers akak.
mcm mane ni kak.

sy dah lame pantau blog akak.
mule2 kasi can dulu.

tp skang akak dah melibatkan customer2 sy sendiri..
ade bbrp org join contest akak yg 99HTN..
dan sy cukup tak suke bile derang ikut cara yg salah.
sy dah pon explain cara betul, tp sesetgh org.. bila ditegur kdg2 tanak dgr.

so pls be responsible.

sblm buat contest pape, check ur facts 1st. guide them correctly.
bukan buat sambil lewa.. pestu main kelola ikut sedap je.

ok. tu je nak ckp. sy minta maap kalo terkasar bahasa.
tp sy kene tegur, sbb dah lame dah tgk cara akak mcm ni.
tak larat sy.

:(


Adieha
-Independent Herbalife Distributor-

OLEH ITU..

Sesapa yang ada COACH anda utk lose weight..

SILA IKUT PERATURAN HOKAY..
DENGAR CAKAP COACH..
KORANG BYK MELABUR UTK PRODUK TERSEBUT..

AKAK MALAS NAK LAYAN BENDA-BENDA CAMNI..

WPUN 99HTN DAH ABIH..
NAK MULA 3 DAY DETOX...
AKAK SEBAGAI PENGANJUR TAK PAKSA..

KORANG NAK IKUT.. IKUT LAAA..
TAK NAK IKUT..
BIAR AKU NGN MAKCIK REHAN DIET BERDUA SAJE..
NO HAL PUNYE..

MOOD AKU JADI ~MOODY~
HARI INI..
WPUN IA ADALAH TEGURAN MEMBINA :))
.

.
.

75 comments:

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

adieha? aku kenal blogger ni zel.. tapi aku bukan la customer dia.. anyway zel.. aku harap ko jgn moody2 sgt yerk... teruskan usaha kau utk looseeeee weighttttt seberapa banyak yg boleh!

Ejamaria said...

betul ke u ade wat statement 'detox-bole makan kfc'... cam konpius sket, sepanjang maria baca blog u pasal detox banyak nye makan buah-buah masam je... biar la dia pandai cari pelanggan, pandai la jaga...

I want to lose weight said...

Ni 1st day pre-detox laa punya kes..

Kan tu hari pertama aku detox...

Aku sendiri pun tak expect yg aku akan berjaya..

Paham-paham jelah orang dah biasa makan banyak..

So, hari tu.. selepas kete rosak apa bagai..

Aku g beli KFC ngn adik aku..

So, kira hari pertama tu gagal ler..

As aku dah tulih

AKU ADALAH SEUMPAMA BUDAK BARU BELAJAR PUASA dalam kes detox ni..

itu sebab ada pre-detox dulu..
bukan membabi buta terus wat contest

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

zel.. x pe.. take it as a positive matters.. secara x langsung dia pun ajar kau cara diet yg betul jugak... positive ye zel...

mama_iris said...

actually nurul ada terbaca entry dia tu 3,4 hari lepas....pastu...cam tak taw nak komen apa...kita taw dari mula mcm mana terciptanya 99HTN tu...and it's true takda sapa yg paksa...saja....so kite tak phm kenapa dia bising...
kita nak bgtau akak,tp kita rasa at last dia sendiri akan bgtaw akak sbb dlm entry tu dia ada sebut contest 99HTN tu....and betul rupanya tekaan kita...

sabar ye kak zel....anyway,ramai lg yg adore ngan blog akak....chaiyok akak!!!

I want to lose weight said...

Akak tak kisah pun..

Dah tau awal2 dia dari herbalife..

Lain laa kalau dia nutrien consultant ke hape..

Takpe-takpe fikir positif.. hal dia dengan customer dia tu.. pandai2 ler dia camne kan..

at least, ada ilmu gak yang kita semua boleh dapat dari article yang dia buat tu..

kakngah said...

senang jek.. klau dia dh xlarat baca.. toksah la bc. lg pn 99thn tu bkn ada unsur paksaan pn.

babyfreaks@ratusiput said...

ala zel..abaikan je sme tu...kite buat blog ni kan utk suke2.apa yg ade dlm blog kite ni sukati kite la kan...kalau dorang nak sibuk2...bg teguran mana yg baik kite ikutla.tp pape pun..blog kite ttp blog kite.kalau dorang tak ske ble blah.lgpun kalau customer dia lari bkn salah kite.bkn kite yg paksa atau suruh sesape follow blog kite ye tak..so take it easy la...takyah moody2 sal mende2 rtemeh camni...buang karen je!

Flo Alfera said...

Hi Zel:
Just remember that we always learn from the mistakes.I hope teguran itu tdk mematahkan semangat Zel & rakan2 yg lain untuk meneruskan program "DETOX"..different people hav different thoughts! so buktikan kepada semua orang yg kak Zel "Boleh"!!!

Regards
Flo Alfera

I want to lose weight said...

Hehehe.. detox tetap detox..

Dah turun 3kg.. mau aku tak teruja..

tak kisah ler 3kg tu berat air ke.. berat angin ke.. berat tanah ke.. berat dosa?!!!

Tetap diteruskan..

Aku pun cemburu gak kat ko Flo.. satu minggu leh turun kilo-kilo..

Aku pun nak pakai baju ketat jugak

hahahahahaha

I want to lose weight said...

Ratu..

Rasanya customer dia tak lari kot...

Cuma takmo dengar cakap dia suh makan nasi..

Mimy Hamid said...

ni kes bengang la ni kak...sebab produk tak jalan kot...tak suka ar camni...kak zel tak paksa pun..lagipun sesama dpt info..haihhh

NaNa YuSoF said...

xpela kak zel...
mayb tu satu teguran..
yg leh wat akak bsemangat lg..

cuma harap akak bsabar..
lgpon contest2 yg akak wat adalah contest suke2 yg mayb bole mbawa kebaikan utk masa dpn dan kesihatan kte... tu bgntung pd masing2 la utk ikut atau x.. btol x? ikut mana yg baik... yg rasa xbpe baik, toksah la ikut...

Anonymous said...

betul tu kak zel, anggap je tu satu teguran iklas dari dia walopon kak zel tak ikhlas nak terima/ baca hihiii..apa2 pun i ttp sokong u dari blakang..chaiyokk

ieda a.k.a mama erfan said...

kak zel, sabo je la.. cara dia komen tu macam nak lepas geram jek..

jeleskahh blog dia tak seramai folower ko kak?? ahahahhah

Nini Aziz said...

Zel,hmm aku pun link blogger nih.. mcmmn aku link blog ko gak.. Zel, take it positively jgn moody.. take it as challenge tu..sbb dia tegur depan2.. tk hide identity.. mungkin lps ni akan lebih berdisiplin noks.. sbb itu ler problem kiter2 yg bermasalah berat ni.. kita mudah terkantoi.. jd be strong dan tingkatkan usaha.. memandangkan mmg betul ko byk follower nih.. okay cheer up!!!

ezza erisa said...

actually teguran adieha tu betul. bukan hanya untuk customer or downline dia. jadi ambil positif je.

lovelygift....everything u need are here said...

HIDUP ZELLL..TERUSKAN USAHAMU, JGN GIVE UP

Anonymous said...

kak zell..cek le email..kita nak DVD koreaaa uwaaa

I want to lose weight said...

Tiba-tiba sesat pulak DVD korea..

Apa kes ?!!!


Anyway, aku ikhlas je baca..
Cuma ada beberapa fakta dia salah..
Mungkin dia yang tak baca betul2 blog aku ni..

Lantak laa eih..
At least Adieha tu dah kurus dah skang ni..
Aku gak yg gemuk tak kurus-kurus..

hushuss said...

takpe zel...setiap org ada je cara dia sendiri.

aku lebih suka diet sendiri sbb tak yah kuar duit byk2 nak beli herbalife...mahal beb...hahah..tak mampu den.

kuatkan semangat disiplin, kurangkan food intake.

tp setahu aku ko tade lak ckp detox leh mkn kfc. ko mkn kfc tu hari tu, tu ko ckp ko kantoi detox. kan kan?

Mey Mey said...

Dah ramai dah komen tapi nak cakap jugak...

Walaupun teguran dia ada betulnya tapi ada banyak jugak salahnya.
Dan kesalahan pertama interfere with people punyer freedom of speech.

For example bila dia kata cara Kak Zel Detox adalah mengajar orang buat Detox yang salah adalah tidak benar sama sekali.

Bagi saya Kak Zel tengah tulis her own journal and cuma try to be honest with the reader bukan nak suruh reader ikut apa yang dia makan.

Maknenyer kalau haritu dia makan KFC takkan dia nak cakap kat orang dia makan sayur ngn fruits jer sepanjang hari. betul tak? So I think honesty is the best policy here.

I believe pembaca sumer dah cerdik pandai...takderler bengap sangat sampai nak ingat yang Detox diet tu boleh makan fruits dan KFC. Tak payah nak dijelaskan dah dekat situ. Ko google jer pun dah tahu.

Kesalahan kedua ko tak boleh nak judge orang according to your very own personal experience becoz each individual itu berbeza. So tak tentu lagi customer ko ikut cara ko maka dia pun akan kurus seperti ko. Harap maklum...

Dan orang2 gemuk macam kami ni...bukan suka2 nak makan nak kantoi dan tak kuat azam buruk attitude dan sebagainya. Cuma cuba ko bayangkan takkan ko expect Kak Zel yang makan macam2 selama ni tibe2 terus nak jadi popai makan bayam jer.

Of course the process tu take time jugak. Thats why namenyer pre-detox... Ok. Intention nyer nak practice ur body to get used of it first.

Dan akhir kata, i believe u pun tak suceed ur diet mase u punyer first trial or mission. Ramai orang yang dah berjaya kurus but they all dah cuba macam2 cara barulah akhirnya berjaya.

Thomas Edison pun berjaya mencipta 1 lampu hanya setelah 100 lampu sebelumnya pecah dan rosak.So keep trying and learning the RIGHT WAY wouldnt harm u..u never know which shots gonna hit ur target...

Kepada sesiapa...maaf jugak kalau terkasar bahasa. Ini pun teguran membina jugak...

p/s: sila abaikan pelbagai kata ganti nama yang digunakan...cuba disesuaikan oleh penulis mengikut emosi dan keadaan. Harap maklum.

-niena- said...

aikkk...sampai mcm tu sekali...kite kan suka2 je nak tgk kemampuan kite...bukan tak makan nasi sampai bila2...sape tak nak kurus kan kak zel...!!

I want to lose weight said...

Tq-Tq..

Akak lebih bersemangat..
Sampai tak jadi makan nasi untuk lunch hari ini..

Makan buah kundang lagi..

So, anyone yg nak masuk 3 day detox..
Pendafataran dah dibuka

PFS6450 said...

Salam Kak Zel,
dan pembaca2 yg lain...

Nama pun teguran membina kan... patut amik as ikhtibar, orang yg tegur sebenarnya kawan, yg benar selalu pahit, terpulang pd diri sendiri nak ikut atau stay in same path...

nak betolkan sikit statement psl kfc + pre detox kak zel tuh. kak zel mmg xmention pun, tp orang lain baca, org lain leh salah anggap dan buat pedoman. bender nih ada dalam komen hari 1st kak zel pre detox:

-------------

Blogger I want to lose weight said...

Apple

1st day

1 buah oren
1 bekas air lemon
2 ketui kfc
1 ketui kek coklat

kan akak kantoi semlm dihujung jalan..

February 22, 2010 11:14 PM

------------------

Blogger applepie said...

kfc..?? still bole turun 2kg..? x ble jd nih..kalo cmni punyer result..kantoi hari2 pun xpe..hehehe nak buat esok arr..

February 23, 2010 12:15 AM

--------------------

nampak maksud saya kat sini... kak zel mention tuh hari kantoi kan tapi applepie said "kalo cmni punyer result..kantoi hari2 pun xpe.." seolah2 dah kasik gambaran kat applepie, detox kantoi pun leh lose weight, kantoi kfc pun leh lose weight...

salah faham dah kan... :D

nak lose weight, with or without ANY product is totally terpulang pd diri masing2. Adieha pun TAK MENTION MESTI LOSE WEIGHT DENGAN HERBALIFE... email dier cakap general. xsetuju sebab ramai yang tak makan nasik tp overeat makan bender lain. salah nyer sebab portion intake ajer.

saya masih consume hl. tapi akan stop hl satu nanti jugak kan, means akan kena jaga portion jugak. org yg tak amik hl or aper2 product pun still jaga makan jugak. the key is portion intake.

Mintak maaf lah kalo komen nih menyinggung pihak yg membaca, nih pun ikhlas jugak nih. Kita nampak kawan2 buat salah, kita tegur, kawan nampak kita buat salah, kawan2 tegur balik... tuh namanya kawan... yang baik buat pedoman, yang salah buat sempadan.

Salam...

yatihashim said...

HIDUP KAK ZEL!!!

aku x mgampu occay...=)

ms.n said...

xpe kak..positif jek la

kdg2 mnaip nih, cara kita baca lain2..intonasi lain..

selamat lose weight kak!!!

CAHIYOK!!!

Ieda said...

ieda kenal blog ni..ieda pernah masuk...kak zel jgn moody sbb ni...abaikan jer....bukan ada sesape yang paksa join contest pong

I want to lose weight said...

Takkan laa.. tak leh fikir kot..

MAKAN KFC = berat turun..
Anak aku pun tahu makan KFC = berat naik..

Sefaham aku laa.. Apple tu tulis perli tu..

Tapi takpe.. aku tak kisah pun sbb salah pun makan KFC tu..

I want to lose weight said...

OFF TOPIC

Anoy - ko anta kat emel mana ni ?

Mey Mey said...

lgpon followers akak ramai.
akak contoh bg derang.

they will follow u.. no matter how wrong/right it is.
derang tatau pape. they just follow..
(saper diorang ni? yang xtau paper tapi main follow jer? Lebih baik kak adieha ni pergi educate diorang ni)

so pls be careful. pape contest yg akak buat tu, biar la cara betul.
dan bila dah kelola contest, akak kene la yg paling gigih antara ramai2 tu.
jgn la akak pulak yg paling teruk. paham tak?(jadi kak zel menurut adieha ni lain kali kalu akak buat contest akak kene tahan makan.kalau boleh makan paling kurang dan senam paling banyak dari contestant yang lain. Kalau dah usaha dengan sungguh2 separuh mati...tapi tak dapat jugak..jangan citer kat blog ni...dendiam sudah erk ;D kalu tak nanti orang kata akak ni bad influence!)

jgn la pulak.. buat contest, dpt lose weight sket..
abis contest, kembali balik dgn mknn yg lame.. dgn kuantiti yg byk..
pestu.. weight gain balik..
(ish...ish..ish...kak zel sengaja ker buat camni? X sangka saya...kalau sayalah dah penat2 turunkan berat saya pun taknak naik balik..)

ape erti seme itu?

pestu skang nak detox plak. lepas detox same jgk.
kembali mkn secara byk.. dan tgk la ape jd?

detox pon cara yg salah. mkn kfc la.. mkn kek coklet la.
mmg la kantoi.. kire detox tak jadi.. tp still, nape kire jgk as detox. (Akak lainkali kalau tersasar sikit menu tu kite jangan panggil detox tau...kiter tukar contest tu jadi sheltox ;D)

detox bukan utk lose weight. tp utk internal cleansing.
kalo nak detox cara yg betul.. ade cara nya.
bukan mkn ayam, makan ikan. itu bukan detox tu. huhuhu.

nak lg bagus, everything dlm bentuk liquid.
mkn raw food saje. mknn yg tak dimasak..
bukan mknn dlm tin/kotak.
minum air byk2.(terima kasih info yang amat berguna ini!)

itu baru cara detox yg betul.

pestu lepas abis detox, akak lose 2 kg.
akak tau tak 2 kg tu sebenarnye bukan nye fat loss.. tp air semata2. (Oh maner lah si Adiela ni tau yer...dia ader ker datang rumah akak buat body evaluation ker...takpun dia ni ahli nujum?)

so tade la heran mane kalo boleh lose 2 kg tu.

tp dgn cara itula, akak dgn secara tak langsung, dpt attract org2 yg tatau pape2.. utk try detox cara akak yg salah ni.
ade dlm komen ckp.. ade yg nak try la detox tu.. sebab kenape? sbb boleh mkn KFC. do u see what u have done??

hmm. sy seriyes tatau nak ckp ape kak.
akak bg contoh yg tak baik pd followers akak.
mcm mane ni kak.

sy dah lame pantau blog akak.
mule2 kasi can dulu.(ada bakat nak jadi polis ni ;D)

tp skang akak dah melibatkan customer2 sy sendiri.. (akak kire dah terkacau periuk nasik orang ni patutlah dia marah)
ade bbrp org join contest akak yg 99HTN..
dan sy cukup tak suke bile derang ikut cara yg salah.
sy dah pon explain cara betul, tp sesetgh org.. bila ditegur kdg2 tanak dgr. (Lorrr....degil customer dia ni...cubit nak?)

so pls be responsible. (Ha cepat kak...akak cari balik customer dia...akak cakap ngn diorang pi makan nasik banyak2. Tapi KFC jangan sentuh tauuu...Coach tak kasi!)

sblm buat contest pape, check ur facts 1st. guide them correctly.
bukan buat sambil lewa.. pestu main kelola ikut sedap je. (buat research dulu kak..agak2 dalam setahun dua baru bukak contest erk...sumer kene spoon feed)

ok. tu je nak ckp. sy minta maap kalo terkasar bahasa.(takder lah bahasa awak bunyinya amat halus lagi memotivasikan)
tp sy kene tegur, sbb dah lame dah tgk cara akak mcm ni.
tak larat sy. (ish..ish..ish...besar jugak pengaruh kak Zel ni yer)

p/s: jangan marah naa...gurau2 saja

Anonymous said...

laaaa...last2 ade lak selingan lawak..kahkahkah...

adieha said...

salam seme.

teme kasi krn mengumpat pasal sy kat sini. dpt pahala free. teme kasih byk2.

sy ckp bende yg benar berdasarkan pemerhatian sy, bukan nak reka2. kalo taleh nak terime, sy mintak maap krn menjaga tepi kain korang seme. niat sy nak tolong, tp takpe la.. sy nak buat mcm mane kalo org pk teguran tu teguran negative.

pasal detox kfc, yup.. pfs6450 dah terangkan. itu la maksud sy. samada apple suke2 tulis sekadar nak perli akak ke tak, utk tolak tepi. in a way, akak dah influence org secara tak langsung. u have to understand that.

tgk la brp ramai yg menyokong akak kan? i rest my case :D

I want to lose weight said...

Adieha..

U jangan laa naik marah pulak..
Saya takde pun marah u ke hape..

Anak didik u pun sy dah bgtau
TOLONG JANGAN IKUT CAM SAYA

Ok.. in case u tak tau..

99HTN sebenarnya adalah untuk suka-suka sahaja..

Dan dibuka untuk kawan-kawan rapat saya sahaja..

Tanpa diduga.. tiba2 banyak pulak yang mintak nak join..

Dari awal lagi dah diberitahu..
Contest ni tidak ketat syaratnya..
Janji turun berat & tak ambik nasi kita bagi jadi pemenang..

Pastu nak bagi happy.. kita bagi org tu hadiah berbentuk wang..

Ramai yang kantoi dipertengahan..
Termasuk saya yang makan nasi sebanyak 5-6 kali camtu sepanjang 99HTN..

At the end...

Ada yang turun berat..
Ada yang naik berat..

For me.. tak makan nasi bukan penyelesaian masalah kegemukkan ini..

Tapi ada juga sebab dia tak makan nasi dia turun berat banyak..

So, adalah ikut badan masing-masing..

Ikut tahap diet masing-masing..

Contest ni hanya penyebab nak memulakan diet dan untuk kita kawan-kawan kenal-kenal..

Masing2 ada access ke Internet..
Patut tau wat research.. apa yang elok apa yang buruk..

So, CHILL laaa ek..

I want to lose weight said...

Satu lagi pasal FOLLOWER..

FOLLOWER tu blogspot yang bagi nama..
Bukan bermaksud APA AKU BUAT.. HANGPA KENA IKUT !!!

Bagi aku.. ITU SEMUA ADALAH KAWAN-KAWAN..

Jangan tak tau.. aku tiba2 ada ramai kawan baik hanya kenal melalui cyber..

I want to lose weight said...

MEY MEY..

Nampaknya kamu lebih emosi dari akak ni...

Camne detox.. turun berat tak ?

true zaza said...

apesal lah die nak jelez sangat kite diet cakner...dah tanak beli product dier dahla...very distracted ngan orang macam ni..at least kite ader afford nak kuruskan badan..ntah2 cemburu kot..
susahlah kalu asyik nak condem owang..komen membina konon...

p/s: memang aku sokong kak zel..jadi suke ati akulah nak bela dier

I want to lose weight said...

Kita ambik yang positive..

Dah-dah.. usah dipanjangkan lagi..

Skang ni aku nak tumpu pada detox lak..

Wpun spt yg diperkatakan detox untuk cleansing..

Tapi aku masih bermotifkan detox utk kurangkan berat..

Sbb.. aku dah cuba HL.. JM5.. Bee Pollen.. Teh Org Kampung.. Detoxslim..

Sumer hareeemmm tak jadi..

So, biar laa aku cuba apa yang aku suka untuk diri aku sendiri hokay..

adieha said...

aik sy tak marah la kak. langsung tak. sy nak tegur akak pon amik mase tau. nak karang blog post tu, nak karang email tu.

bukan main terjah gitu jek. sbb ape yg sy ckp, mmg sy tau akan tinggal kesan kat akak. cume agak terkilan bende ni jd mcm ni lak.

betul ke akak tak marah? kalo tak marah? nape publish email sy kat blog. scr tak langsung, org lain yg menyokong akak pakat kutuk sy. siap sorang tu (mey mey) analisa email sy tu. hahahaa. :))

tunggu ye, sy akan letak feedback sy kat blog sy pulak. ini bukan perang ok. tp feedback. sy pon nak jgk reply komen2 org kat sini.

cikbedahlaser said...

hahahahah
nak gelak dlu ye.. jgn marah...
as result... die send email to 99 peserta 99 HTN kot....

sbb sy dpt email dr die juga...
xpe... itu kite panggil stratergi pemasaran....

sy punye pndpt...silap sape yg ikut salah ajaran tu la...sy taw ape kes 99HTN tu.... heheheheheh

x kisah la kak zel... slmt berjaya detox... (x mo join takut kalah mati awal2...hahahahah)

Anonymous said...

nak letak feedback konon kat blog..nak suruh jengok blog dierlah tu...
aper dah.....

Anonymous said...

udah ler tu..kita sebagai pembaca ni,tk usah ler nak menyimbah minyak pada bara api..kan tak baik tu..agp je lah ni satu pengajaran..

tak elok mengeruhkan keadaan yg dah sedia keruh.. :]

Mimy Hamid said...

kesimpulannya..pada rasa nak follow diet harian kak zel..sila kan..nak tips minta pada adieha tu..dia kan banyak info....dah besar ni leh pikir mana elok & tak...tapi jangan sampai ada yang terasa....so selamat berdetox semua..aku tak nak join..selalu kantoi..

MAKCIK REHAN said...

Wowowowowo.....

1st and foremost, TAK PERNAH ADA PAKSAAN HOKAY!

2nd, Puan Zel yg gumuk gedimpol tu TAK PERNAH suruh sapa2 pon menjadikan beliau sbg idola. Korang sendiri pon ada akai kan... tak kanla belog beliau yang berkonsep santai ni nak dijadikan 'panduan kearah kesejahteraan hidup' khennn....

Apa yg dipamerkan adalah REALITI sebuah kehidupan seorang pompuan gemuk yang berusaha utk kurus - walaupun lebih byk gagal dari berjaya.

She is doing things in her own FUN ways hokay. And, since she knows that there are MANY-MANY people out there yang gumuk dan keboringan diet sorang-sorang, so, she came up with the idea of DIET SECARA BERJEMAAH.

And since most of us ada KELEMAHAN TO SAY NO TO NASIK, she came up with 99HTN Contest. Kalau kita follow dari awal, contest tu bertujuan mendidik pompuan2 gemuk mcm aku dgn dia yang GILA NASIK utk cuba hidup tanpa nasik buat seketika. Seketia ok, bukan selama-lamanya. Maklumlah, nk habaq kat korang semua, kami ni kalau org hidang nasik lima kali sehari, lima kalilah kami bantai nasik!

Dan lagi sekali, semuanya dianjurkan dengan konsep santai, suka-suka dan sambil membina pesahabatan dgn ramai org lain di alam maya [khususnya org2 gemuk mcm aku dan dia]

Sejajar dgn nama belog beliau : MY JOURNEY TO LOSE WEIGHT, maka beliau akan terus muncul dgn pelbagai lagi idea BERDIET SECARA BERJEMAAH hokay! Aku akan terus menyokong contest2 yg beliau anjurkan walaupon akhirnya aku akan jadi peserta pertama yg kantoi!

Huhuhuhu... lain-lain hal nnt kita citer belakang tabir la ekk kengkawan. Semua ini sudah spoil mood aku jugak. Mcm2 aku nk tulis actually, malaslah... kang kata aku bwk pengaruh negatif pulak. Maklumla... FOLLOWER aku kan RAMAI....huhuhu.

Zel, jom buat pot luck kat Tg Malim! Sapa nak dtg sila bwk KFC satu barrel!

Adios, amigos,lagos!

Natrah Norlin said...

mula...aku nak gelak dulu...

pada adieha...jgn la marah org mengumpat pasal awak kat sini..kire org yang bagi komen pon bagi teguran membina gak...

untuk kak zel..teruskan usahamu buat contest..sapa nak masuk tu ikot suka la..sendiri punya badan..n teruskan blogging macam biasa..blog ni blog akak..akak punya suka

pada follower teruskan usaha menyokong kak zel

adat manusia..ADA YANG SUKA ..ada yang tak suka...

blog ruangan terbuka untuk berbicara..pada sapa-sapa yang terasa ...saba je yer...

Ieda said...

ieda xtau la ape masalahnya ngan org xnak mkn nasi...mama ieda yang dah hidup lebih 45 tahun xmakan nasi..xde sape pun nak tegur...lg satu sape kate turunkan berat tanpa nasi ni salah...sila buka akhbar utusan malysia bahagian kesihatan dlm bulan 11@12 2009...ada artikel pasal tidak mengambil nasi utk trunkan berat...bahagian kesihatan yang buat tu dr. lagi....siap ada keluaran dlam akhbar yer....ieda sendiri jdkan bukti kat kawan2 opis yang ieda diet tu xsalah...

adieha said...

to Ieda.

awak tak bace blog post sy betul2.

sy tulis..

"kalo tanak amik nasik, tp amik carbs lain, i'm fine with that. tp kalo kuantiti (carb yg bukan nasik) lebih byk dr nasi yg dulu awak amik, what's the point of doing it in the 1st place?

ade yg tak amik carbs langsung. i mean like ZERO carbs. bukan takat nasik yg tade, segala jenis carbs tade. sihatkah cara itu?

Mimy Hamid said...

adieha : boleh la..diet protein maaaa...isk isk u ni...aizat pun tak makan nasi berbulan & no carbo..turun jeeeeeeeeeeeeeee

Anonymous said...

"kalo tanak amik nasik, tp amik carbs lain, i'm fine with that. tp kalo kuantiti (carb yg bukan nasik) lebih byk dr nasi yg dulu awak amik, what's the point of doing it in the 1st place?

pedulik haper! pi bukak slimming centre la cik mek oii... kat sini plak ko nk berhujah....

walaupon kamu cuba menafikan, serius aku katakan... kamuni cuba menumpang populariti org jerk.

tak puas hati sgt kalu... dipersilakan buat contest 999 HARI DENGAN HERBALIFE!! produk mahal nak mampos.

very tipikal MLM attitude... tak habih2 nk push org. sales tarak, mula meroyan nk nyalahkan org. shame on you.

Bai!

geraugebang said...

Tak alih-alih aje kak gerau nak join...inikan blog peribadi...sesiapa yang suka, masuk, yang tak suka jangan masuk...tok sah lah campur hal orang lain.

Zel bukan menganjur contest buat dosa...dia penganjur contest 99htn jeer..
nak tegur orang pun ada caranya bukan sesuka hati kita...

Akak faham cara Zel...Zel saja suka-suka bercerita...
Zelll,,, cuti ni pi mana...ceritalah,,,makan kat ane,,he he he...akak suka baca.

adieha said...

tetibe difitnah tumpang populariti la pulak. aduhai.

korang takkan tau kisah ni, kalo kak zel tak paste email tu kat blog.

kak zel yg paste email tu bersertakan dgn url blog post tu. bukan sy yg soh die paste. die yg paste atas kerelaan die sendiri. tatau la ape die pk mase tu. nak mintak pendapat readers die kot.

so tak perlu la nak ckp lebey2. sy pon tak mintak bende ni berlaku. it was suppose to be just btwn me and kak zel. and not btwn me and kak zels readers. tak fair la kan.. 1 lawan beribu org.

jgn la nak ckp sy nak tumpang populariti, nak increase traffic etc. bukan sy yg paste seme tu. sy tak soh korang masuk blog sy pon. kalo tak suke, takyah la masuk blog sy. sy tak paksa. nak bace, bace la. tanak bace, tayah masuk / tinggal komen.

sy tgk, yg berapi nye readers kak zel. kak zel relax jek. nape la jd mcm ni. T_T

nape la korang suke api2kan org. bende ni small matter jek, tp jd besar mcm ni.

Ieda said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Muahahahaha... sekali terus tukar tune ala2 merendah diri dan tak bersalah pulekkk....

tiba-tiba ckp tak fair pulekk...

tiba-tiba ckp kak zel relax pulekkk... [padehal sebelum ni kemain dok menganalisa kak zel salah itu, salah ini, merosakkan minda CUSTOMER ko, bla..bla..bla...]

sekali kata org api-apikan kak zel pulekk..

padehal tadi poyo-poyo nk publish balik kat belog sendiri kan... nk kaut sokongan utk diri sendiri la kunun...tp tak mengaku...

mmg aku tau, bukan ko yg suh kak zel paste url blog ko kat entry ni... tapiiiii...

kalau ko boleh selamba komen konon2 cara kak zel ni salah dan telah menyesatkan ramai org kann.. sekarang ko tgok sendiri...drp komen2 org kat sini.. ko guna paler otak ko sikit... ko pikir readers semua bangang sgt ker... DETOX MKN KFC AKAN TURUN 2 KILO??!!

kalau org terjun lobang jamban, apa ko ingat semua org pon dgn tawaduknya akan terjun lobang jamban kerr...

i rest my case kununnn... ada kes ker? muahahahaa....

sila mantapkan senarai follower anda.

kak zel, tolong jgn delete komen saya ni. sebagai pengajaran kpd para bloggers...tok sah dok sebok jaga tepi kain org.

p/s : beb, kalau ko tone down sikit bhs ko..ckp elok2... kan ko tak kena maki laguni. ko rasakanlah...!

bai!

I want to lose weight said...
This comment has been removed by the author.
I want to lose weight said...

Sudah ler..
Berpanjangan ler pulak..

Aku paste emel tu bukan sebab
KAU SALAH AKU BETUL..
KAU BETUL AKU SALAH..

Cuma bila ko kondem pasal customer ko yang join 99HTN tu kat aku menjadikan aku sikit tak puas hati..

Aku dah tau sapa2 anak didik ko tu..

DAN..

Ada antara depa yang sangat baik berkawan dengan aku..

TAK PAYAH anta emel kat depa semua untuk memusnahkah persahabatan kamiorang..

Tak payah biar benda ni berlanjutan..

AKU SALAH AKU MINTA MAAF..
KO SALAH AKU MAAFKAN..

Abih citer ye..

Kita sumer kawan-kawan tak usah ler nak jadikan lawan-lawan lak..

Kalau nak lawan..

MOH MASUK 3 day detox

LAWAN BERAT SAPA TURUN PALING BANYAK :)

adieha said...

sy pon tanak pjgkan isu ni. tp bile org dah komen sy mcm2, sy kene la defend diri sy. takkan nak biarkan org ckp itu ini. sy pon tanak org pk sy diam, sbb ape yg derang ckp tu betul. thats why sy keep replying.

akak nak sy join detox diet? err. weight sy 54 kg arini kak. tak sihat kalo sy lose lg weight. kalo kurang dr 54 kg, nnt underweight. :-s

okay. kite berdamai. mrk2 yg rajin tinggalkan msg/komen tu sudah2la. kang sampai bile tak selesai. tgn sy seriyes gatal nak reply kalo masih ade komen2 baru yg masuk. ini jujur sy ckp ni. huhu.

I want to lose weight said...

EH takde laa suh ko join..
Dah 54kg tu nak turun tara mana lagi..

Akak cakap general je..

Seronok sebenarnya bila diet berkawan-kawan ni..
Kalau sorang2..
Cam pre-detox laa..
Satu hari dah kantoi..
Makan KFC lagi..

Anonymous said...

cool.. kak zel & adieha tade pape benda sgt,tak emo..i like..

dah tak pyh tukang2 batu api neraka nk emo lelebey..

aman damai ~

pak anon yg tak sebelah kan mana2 pihak

ms.n said...

wahhh, makin hangat nih!!!!
sabar smua...sabar2..
kak zel kn nak FUN FUN je kn..?
so x payah la ulas2 lagi..

citer pasal DVD korea la kak

=)

I want to lose weight said...

OO tak abih2 DVD..
Kang ada lak yg tuduh akak pencetak rompak paling dikehendaki..

Anyway, akak tgk subbing drama IRIS..
Mgu depan siap ler..

Tgh donlod

1- Taming the heir
2- Wishing Upon The Star
3- God Of Study

yaniebest said...

Salam..

Kak Zel saya sangat salute dgn attitude kak zel, kena condemn camtu pon akak cool jer kan..xde nak ngamuk2 mcm ssetengah org lain, termasuk la saya klu saya di tegur macam tu..wp teguran tu membina tp baca ayat tu ada jugak bunyi2 yg xberapa sedap kan..

ANyway, sudah2 la xyah nak bising2 lg pasal ni okey, harap semua follower kak zel cool mcm kak zel...hehe

saya dah lama follow kak zel sbb sronok baca crita2 harian kak zel yg simpel dan menarik..tp baru 1st time ni sy tulis comment..hehe sy try jugak nk buat Program detox tu tp xpernah nak jd betul2 pon, so skrg ni sy tgh ajak member2 ofis buat program tu yg mana idea sy cilok dr blog kak zel ni la..tp kitorang xstart2 lg..InsyaAllah sikit masa lg nk start dah..hehe kak zel xmarah kan sy cilok idea tu..bak kata cik raihan, diet scra berjemaah baru semangat tu lebih ckit kan..apa2 pon saya wish good luck la pd semua yg join diet program mcm ni, berjaya atau tidak blakang kira yg penting kita masing2 dah berusaha dgn cara masing2 kan..

Thanks,
Yanie

Anonymous said...

Siap hantar email kat pelanggan? Mak aiii... desperado ker? Ada sapa2 sudi paste email beliau di sini? Mari kita bincang ramai-ramai. Hahaha...Geleng kepala melihat gelagat manusia... anyway Kak Zel, you are so damn cool!

Hope 'she' have learnt the lesson & belajar menulis kat blog sendiri tanpa bagi hint2 konon2 nak fire blog org tu, blog org ini. Konon2 cara org tu salah, org ini salah.

Belajarlah membezakan yang mana yang santai yang mana yg ilmiah. Jgnla bangga sgt...turun dari 74 kilo jadi 54 kilo dh rasa mcm certified nutritionist plak kan..Sekali esok lusa berat ko melambung balik jadi 90 kilo amacam?

Bai!

MAKCIK REHAN said...

Lorrr... tak habih2 lagi ka nih?

Sudah-sudahla tu... mai masuk belog Bizkizz MR lagi baguih. AKu nak juai baju saiz besor..khas utk org2 gemuk mcm aku..hehehe

p/s : Zel, sila buzz aku kat ym or FB. Aku mau tunjuk baju tu kat ko

I want to lose weight said...

CIK ANON..

hehehe leh kita berkenalan ?

Azimah@Melati said...

i pun nak berkenalan ngan cik anon nieh...

citer dah abih kan.... so stop2 la..masing2 dah ckp apa yang masing2 nak cakap...

zel.... tak teringin nak gi seoul garden lagik ker... (ayat setan dari haku heheheheh)....

I want to lose weight said...

Cik Anon..

Makan KFC jom... :)
Cannot resist keeeennnnn

Mey Mey said...

hehe kak zel...sy xemo..cume sy faham.
klu dia anta email tu kt saya pun saya diam jer...becoz nanti orang kata xleh terima teguran plak =D

jadi kire tugas sayalah nk menjelaskan kt diorang yang xberapa paham situasi sebenar perjuangan kite niey... hehehe

Xpasal2 i kene aim u... i risau ler...nanti blog i pulak glamour..
hehehe :))

xmo cakap dah...tp klu dia masih paham lagi, saya bersedia jer ni NAK KASI PAHAM

Berat lepas Detox turun sekilo setengah kak...hehe. nanti sy update. Join harus detox ni...malam krg sy email. =D

Sokong Mak Cik Rehan ngn ANONY manyak2...

I want to lose weight said...

Bagus-bagus...

Wpun akak turun 3.6kg..
Rasa cam takde apa sangat bandingkan dengan 120kg yg tinggal..

Tapi laki akak cakap perut kurang merening dah..

Dan terus.....

Ops.... sx disitu... TUTTTTTTT

Zulaikha said...

terlepas pandang entri ini..
hari ni baru terbaca..

ika pegang begini..

diet is fun..jangan harsh sangat..asal turun sikit jadilah..

hal makan macam2 ni, biasalah!!orang gemuk kalau mengidam, kalah orang mengandung..

yang penting, the contest objective is achieved!!pemenang2 pun tengok gambar memang berbeza berat dan fizikal appearance mereka sebelum dan selepas..

as reader yang ada akal dan pengetahuan, suppose boleh beza antara kaca dan permata..mustahil readers blog akak adalah sangat bodoh dalam hal2 diet ni...readers blog usually orang yang sangat suka membaca...kalau tak, takde masa lah dorang nak membaca blog2 ni kan..

dan rata2 followers(readers) akak adalah followers blog ika..infos yg ika provide selama ini, takkan lah satu pun tak dibaca oleh depa...

hal2 makan ni small matter je..lepas ni tekankan exercise..buat contest senaman aerobik pula ye kak zel!!

no matter how u control your diet, if u dont exercise, it simply wont works..

kau makan produk apa pun, mahal macam mana pun, branded macam manapun, dari negara mana pun, KALAU KAU TAK BERSENAM, jangan harap kau nak dapat result yg memuaskan...

ika nak akak hidupkan balik zaman2 akak beraerobik dulu!!

boleh??

sayang kak zel!!

Mak Doyah said...

Zel, walaupun ko cakap dah settle, aku nak jugak bagi komen nih kat si blogger yang cerdik pandai sangat tuh...jgn la anggap follower a.k.a pengikut (eh, kalau translate jadi macam pengikut ajaran sesat lak kan)blog Zel ni 'bangang' sangat, tak tau yg mana cara diet betul, cara diet salah, detox boleh makan KFC ke apa, sebab si Zel ni suka gurau2 dan tulis santai2, sebab tu la org yg hantar komen kat entry dia pun buat2 lawak2 senario dgn lawak2 nabil tu, ko je yg tak pandai nak gurau2 manja kot...takpe Zel, teruskan usaha ko nak kuruskan badan, walaupun berat ko kejap turun kejap naik, tapi dgn cara ko buat contest ni, berat ko ada penurunan kan, walaupun naik semula, tapi at least takde la asyik naik je kan...ini blog ko, ikut suka ko la nak tulis apa kan..chaiyok zel, teruskan berdetox, aku nak ikut jugak , tapi takut awal2 dah kantoi...
Pada blogger tu, kalau nak tegur tu, sila karang atau tegur elok2 la...takde la orang sakit ati membacanya, ni tegur macam la dia tu Jillian Michaels..hehehe..ok peace....

I want to lose weight said...

Ika..

Aerobik belum sampai seru lagi..
Tapi cam dah rancang..
Detox 3 hari tu takmo aerobik..
4 hari lagi tu aerobik...


Mak Doyah...

Aku dah terus terang pun kat blogger tu yang aku tak suka cara dia anto emel kat aku...

Tu sbb aku publish kat blog..

Biar sama2 "MERASA" kata orang..

Anyway, benda dah setel wpun tanpa ungkapan apology accepted..

Sepatuputih said...

hidup kak zel!!!!!
yey! :D

Natrah Norlin said...

TAHNIAH KAK ZEL...


Biarla je la...benda dah jadi...
Macam aku komen aritu..ni kan blog kak zel..ikot suka la nak letak email sapa..kak zel kan suka sharing..sharing is caring...

it's good to put the notification every time you post something.this effort will let people know wether it is a fact/opinion/whatever.

sesetengah org ni pemahamannya lain2...

I want to lose weight said...

Betul2...

Ada orang memberi teguran..
Maknanya dia ambik berat..

applepie said...

uhuk uhuk..patut arr saya tersedak2 lately nih..ada org sebut2 rupenya...camna la ble telepas n3 yg nih ek..padahal ari2 bukak blog kak zel nih....tp tetap nak komen..hehehe..rasanya sume follower blog kak zel nih big enough to think about bad or good ye tak...so peace no war..!!! 3 day detox tuh ble join lagi x kak..? :)