Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, May 26, 2010

Masalah ini muncul balik..

Untuk 2-3 minggu ini..
Hangpa layan jelah citer aku mengandung tiba-tiba ni :)
Kang excited aku dah hilang..
Aku citer laa pasal benda lain pulak...

Melihat keadaan kaki aku yg dah sembab giler ni..
Aku syak aku dah peknen bukan 1 bulan..
At least sudah 2 bulan...

Gilos punya sembab..
Malam semlm.. aku tido laa dgn tinggikan kaki...
Tgh2 malam terbangun..
Mak aiii kaki dah kebas..
Pastu lutut punya laa sakit..
Cam rasa nak meletup kepala lutut tu..
Maybe sbb darah dah turun berkumpul kat lutut..

Gambor atas kaki belah kiri...
Yang ni kaki belah kanan..
Sama je naiknya..

Dulu masa Khaleef..
Peknen sebulan kaki dah sembab..
Tapi takde laa seteruk ini...
Smpi dekat nak beranak..
Sampai ke lutut sembabnya..
Nak jalan.. kaki kena seret sbb berat sgt rasa...

So, sapa2 ada petua lain..
Selain dari letak kaki tinggi masa tido..
Please share it with me :)
.
.
.

12 comments:

noradzlina.kamdani said...

sapu param kt kaki

noradzlina.kamdani said...

ms kaki sembap mcm nih rs dh mcm kaki ank gajah je kan...minum bnyk susu zel, bil tulang temulang ko kuat sbb share kalsium dgn ank dlm kandungan

pearls.. said...

ya ALLAH zel.. takut aku tengok kaki ko la... aku masa pregnant adam dulu.. kaki sembab masa dah masuk bulan ke 7-8.. awal2 takder sembab..

tapi.. sakit tak?? lenguh2 kan?? letak la minyak panas.. usap2 sebelum tido..

dugaan ALLAH untuk hambanya yang dicintai, zel...

Azimah@Melati said...

zel tido pakai stokin..sapu la minyak panas dulu.....awal2 ko dah sembab yer..aku muka yang sembab dulu....kaki lum lagik...seme orang kata muka aku dah kembang..huhuhuhu.... kaki aku ni tak tau la bila nak sembab..sebab kasut pun dah rasa ketat dah.... serupa je ler... cam anak gajah jek nanti bila bengkak tue...biasa tue cam simptom darah tinggi....

natrah norlin said...

makan la peria sepanjang mengandung..saya masa anak pertama darah tinggi so terpaksa induce..anak kedua saya amalkan makan peria..alhamdulillah...takde darah tinggi.elakkan makan fast food,burger,maggi...good luck..

mama_iris said...

minum susu ye kak....mcm kak lin ckp tu....takot kalsium tak cukup..:-)

HoNEybUneE said...

ni la kali pertama kau dengo org sembab masa awal2 pregy lg...aku dah masuk 8 bln lebih...dekat2 nak bersalin baru lah sembap...tanda2 dh dekat nak bersalin la lu...sminggu or 2 mgu pastu mesti bersalin...hhehehhe.. petua nak ilangkan sembap tak tau la pulak..sbb tkg urut tak rasmi mmg bertugas malam2...hahahahah...sblm aku t'tido mmg En Hubby yg urut...kalo x, mmg tak leh tido...sakit!...huhuhuhu...
aper2 pun, tahniah zel...take care...bestnyer, biler la turn aku lak nih....

quezul said...

sy pulak smlm kaki kiri sembap dr ptg smpi ke malam...sblm tido lumur minyak panas dan tinggikan kaki masa tido....bgn pg td dh ok...
risau gak, baru 4 bulan lebih kaki dh sembap....

shirapurnama said...

wah...tahniah...nmpk nye ya bkl dpt ank buah baru g..tahniah kak lang

Ms AiReEn MoHd said...

mak aiy cepat tul kaki ko bengkak..bukan ker da masuk 7-9 mnths patut nyer baru bengkak...ko ni sgt advanced la zel..ape pun aku doakan ko ngan bb selamat

susi said...

Zel..masalah kita sama...masa awal2 pegnant kaki akak dah bengkak...solution yg akak buat..minum susu...tp bukan sebarang susu..my husband bg minum susu alpha lipid..alhamdulillah..sepanjang minum susu ni...takder sembelit..kencing lawas...lps 2 bulan minum..kaki tak bengkak dah sampai la ni....tak tahula org lain kan..ni yg akak tgh lalui la...kencing manis takder..darah tinggi pun ilang..minum susu tu mcm detox kat badanla...tp susu ni mahal..kalo suami tak belikan..mmg akak tak minumla..sbb tak mampu..mgkn susu lain pun ok juga..cubala maintain minum susu hari2

I want to lose weight said...

Skang ni minum susu Marigold low fat tu satu pek sehari..

Rasanya sejak minum susu ni laa.. terus jadi mual & loya..

Sebelum ni takde pulak..

Tapikan...

Masalah perut sentiasa lapar masih belum berjaya di atasi.

Kain smpi tak leh kancing..
Tak tau laa sbb pregnant ke..
Atau sebab banyak sangat makan..

Huhuhuhuhu