Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, June 2, 2010

Genap 3 tahun... (entry panjang...)



Hari ni genap 3 tahun arwah abah aku meninggal dunia..

Dia meninggal tarikh hari ini pada tahun 2007 kat IPR, KL..
Sakit kanser paru-paru..

Masa ni umur Khaleef dalam 10 bulan..

Tahun yang sama jugak, dia sempat pergi Mekah dgn mak aku..
Balik dari Mekah tu.. sekejap je sihatnya..
Masuk bulan Mac dah mula sakit-sakit dada...

Lama jugak abah aku ni kat hospital..
Hampir 2 bulan..

Abah aku ni best tau...
(cam laa abah org lain tak best :))

Dulu masa aku duk hostel..
Kalau nak mintak duit.. aku tak berani call mak aku..
Mesti call abah aku suh cakap kat mak aku..

Pastu dia suka bagi lebih..
Mintak 100.00 dapat 150.00..

Kalau mak aku.. mintak 100.00..
Dia tanya dulu nak buat apa..
Kalau jawab nak beli barang harga 70.00..
Confirm dapat 70.00 jelah :)
(tu sbb dia banyak duit..hahahaha)

Tapi.. satu hal lak yg terbalik..
Kalau dia ada tak puas hati ngn aku..
Takde lak dia cakap terus terang ngn aku..
Mesti dia khutbahkan mak aku..
Pastu suh mak aku cakapkan pada aku..

Memori yg paling giler dgn abah aku..
(aku rasa adik2 aku pun tak tau kes ni.. mak aku je yg tau)

Dulu-dulu kan ke aku ngn Izman ni sekampung..
So, asal malam je confirm kitaorg kuar makan..

Ada laa satu malam ni.. terlebih dating pulak..
Kul 1.00 pagi baru aku smpi depan gate..
Sampai-sampai tgk gate dah kunci..
Pastu dari pagar aku nmpk ayah aku relax tgk TV kt ruang tamu..
So, aku tau DIA YANG SENGAJA KUNCI..

Aku pun terjerit-jerit panggil dia suh bukak gate..
Dia wat dek je..

"BUKAK LAA BAH, ALONG NAK KENCING NI!!!"

Aku nampak je dia toleh tingkap tgk aku..
Pastu dia buat dek konon-konon tak dengar..

Aku lak seriyes mmg nak kencing..
Turun seluar.. selamba je aku kencing depan gate :))

Lama sket lepas tu.. baru dia bukak gate..
Dengan ucapan.. "HANTU PUNYA BUDAK"

Maknanya dia nampak ler...

Apa-apa pun.. semoga arwah abah tenang dan bahagia di sana..
Aku antara anak yg bernasib baik sbb dapat minta ampun maaf..
Minta halal semuanya sebelum abah meninggal..

So, korang-korang.. kalau ada tersakitkan hati ayah ke mak ke..
Mintak laa maaf cepat2 sebelum depa pergi..

Untuk kawan-kawan semua..
Saya dengan rendah hati minta sedekahkan al-fatihah utk roh ayahanda saya
Allahyarham Haji Abolah Zawawi bin Baharuddin


AL-FATIHAH

.
.
.
p/s: hari ini mood sangat sedih.. asyik nak nangis je.. lebih2 teringat baby dalam perut kuar-kuar takde atuk..

9 comments:

nurulhudaresad said...

al fatihah....saya pon berkongsi rasa dgn akak....abah pergi masa nurul form 1....

tapi khaleef and future adik tetap bertuah diorg ada mami and papa yg tebaekkk....nenek dia pon apa kurangnya ya....layan anak2 akak dgn best skali...:-)

Beattey said...

alfatihah...

Style abah ko tu sama ngan abah aku...

tapi aku nasib baik lagi..ada abah..walaupun dia tak boleh berjalan sgt sekarang...

kakngah said...

..Al-Fatihah..

hubby aku selalu pesan, selagi ada mak ayh ni, rajin2 la jenguk, ziarah, tny khabar, amik berat. bg mesra2 ngn cucu. jgn diorg dh terlentang baru terhegeh2. dah xder makna lg..

wey.. bab ko kencing dpn gate tu..
lawak giler ar..

makcikrehan said...

takper zel.. aki kan ada...

Al-fatihah.

Azimah@Melati said...

teringat aku masa zaman2 arwah abah ko sakit zel...aku dapat berita pasal abah ko kat rumah terperanjat.... (sama tahun ngan mak aku meninggal) kita senasib la zel...anak2 aku lagi la...dedua belah dah tak ada atuk ngan nenek...nak manja ngan saper...pakcik makcik depa je lah.....

MaMa QaiSaRa a.k.a nUnU said...

al-fatihah...
hiba rasa hati bile terkenang kan org yg dh pergi meninggalkan kite.. mudah2an rohnnya dicucuri rahmat.. amin....

Noor Diana said...
This comment has been removed by the author.
Diana MDP said...

AL FATIHAH...Moga arwah ditempatkan dikalangan orang orang beriman & bertaqwa..aminnn

gerbera said...

Aku rindu ayah aku jugak. Al Fatihah untuk mereka. Amin