Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, April 28, 2010

Masalah Besar...

Masalah ni aku dah bincang ngn MR Sabtu lepas..
Tabiat buruk aku yang suka stock benda...
Ntah kenapa sejak lepas kahwin..
Tabiat ni menjadi-jadi..

Aku ni jenis kalau pergi membeli..
Takde buat budget..
Budget suka je terus beli..
Nasib baik aku ni bukan branded punya kaki..
Kalau tak.. lagi jadi masalah besar..

Ni tak tau laa nak mandi smpi bila..
Padahal sehari mandi 2 kali je..
Kalau cuti kekadang mandi sekali je..

Deodorant tu.. hari tu Inche Izman tanya gak..
TF Value Mart tu dah nak tutup ke esok...
Beli cam tkde dah kedai nak jual esok2 nya..

Perangai aku jadi cam... kalau benda tu tinggal 1-2..
Aku jadi risau.. dok fikir kalau nk pakai takde camne..

Ini baru part barang-barang..
Part makanan pun camtu jugak..
Beli stock kemain rajin..
Pastu cukup 2-3 minggu..
Camtu banyak beli.. camtu laa banyak buang..
Lebih-lebih kalau sayur..

Tu mak aku datang umah aku..
Dia cek sumer stock2 makanan yg ada kat dapur..
Mana yang dah dekat expired date..
Mmg dia bawak balik umah dia..
Tau laa dia apa nak masak..

Susu Khaleef skang tak berani dah nak simpan lebih dari 3..
Kalau dulu.. Tesco offer je.. terus hangkut 10 pek..
Hari tu dari 10 pek.. 2 abih tikus tebuk...
Membazir je..
Skang dah ajar diri supaya biar ada 2 pek je satu2 masa..

Skang ni ada kegilaan baru pulak..
Aku suka stock alat tulis Khaleef...
Pensil warna yg 24 batang tu ada 3 set..
12 batang panjang ada 2 set..
Crayon 2 set.. water color 1 set.. magic color 2 set...
Pensil tak tau laa bape banyak...
Kotak pensil ada 3..

Aku juga stock kan mainan Khaleef..
Aku beli banyak2 pastu aku sorok dlm almari..
Bila2 rasa dia nak kena rasuah..
Baru aku kuarkan 1-1..

UWAAAA... bila tulis entry ni..
Aku sangat merasakan AKU BERMASALAH !!!
.
.
.

19 comments:

noradzlina.kamdani said...

hu hu hu ko kene masuk mcm cite oprah winfrey kot..pompuan yg gile shopping n stock ntah pe2 kt umah....

Mia-Ina said...

pergh...dasyatnya stok akak...mcm nak simpan lama-lamaaan la pulak..psl part yg mandian tu yg best..aduhai, mia ni simpan dlm 2 je pack utk ganti yg mandian bdn nye...ni br single..hehe.

tp xde la stok sebanyak akak ni..hancus duit aku.adoi

duit kering oooooooooooooo
mau nangis

ana said...

boleh buka kedai runcit..ehe

roslaini saad said...

anak sorang boleh laa buat perangai camni..tidak pun suami gaji besar....kalau suami sengkek dan anak ramai..memang padah besar tabiat camni..

nurulazham said...

wa...kak zel samer cam adik ipo sy..beli stok punyelah banyak..tang makanan tu banyak dibuang dr masuk lam pewot..huhuhu

I want to lose weight said...

Kalau anak ramai lagi bagus..
Konpem laa stok cepat habis..

Ada lagi tau barang aku suka sgt stock up..

Nnt aku reveal part II :)

Anonymous said...

anda sama macam saya

pearls.. said...

wei.. wat garage sale.. heheh.. mana yang ko rasa tak perlu.. wat la jualan murah...

ok ape idea aku tuh..

Azimah@Melati said...

zel, kalau ada barang2 baby ala-ala ko nak jual tue jangan lupakan haku yerr...ehehehehe..botol2 susu tue segala....

ini kalau kat US depa kata hoarders.... jangan ko sampai jadik hoarders sudah ler...

nazliahnazeer said...

perg biar betul. akak boleh bukak kedai ni. buat mini shop kat rumah.ok gak.dapat duit balik.ekekekek. ;p

Adibah said...

ye zel, aku sokong ko wat warehouse sale gituu..:)

tak sabar tunggu part 2 kikiki

tiemc said...

ape lagi...bagila barang satu 2 botol susu tu pada beta puan zel..nak2 yg avent tue..hahahaha =P

zatie_izzati said...

wah.. banyak tol la stok... best giler, agak abis je, terus amik yg baru.. dulu2 sblm keja mmg ade angan2 nak wat stok camni.. tp dah keje nie hampehhh... beli sabun mandi pun bile betol2 dah abis je, tu pun kadang2 sampai top up ngan air...keh keh kehhhhh

lovelygift....everything u need are here said...

lepas baca entry ni mulut ternganga sbb tak tau nak komen apa....terkejut tgk stok botol susu, sampai ke cucu cicit pun boleh pakai ni...memang bermasalah

I want to lose weight said...

Khaleef benti je membotol..
Mmg confirm aku let go sumer sekali..

Sebab aku pun nmpk gaya dah takde rezeki nak dapat anak lain

Ms AiReEn MoHd said...

lame aku tak tgk blog ko..byk terlpeas...bapaak sakan ko nak bukak mini market ker ape ni....ngeee

gerbera said...

Ayah aku ada perangai suka membeli mcm ni.
Baru2 ni aku kemas2 barang2 keta dia and jumpa 20biji oil filter, 6 air filter, 16 botol coolant 2 set absober. 12 botol air bateri.
Kitorang nak jual kat pasal malam je dah ni.

Sekarang dia sakit duduk kat hospital. kena pakai pampers, lepas tu dia suruh mak aku beli stock pampers 10 bungkus simpan standby. Aduhai..celah mana lak nak simpan pampers banyak2 tu kat hospital.

Nasib aku x suka simpan stok banyak2.

I want to lose weight said...

Tulah.. aku ni dah jadi perangai orang tua-tua tau..

Selalu org tua je suka stock up takut barang abih nnt nak pergi kedai susah..

Tkpe, bulan Jun ni aku akan pastikan bila pergi TF value mart.. pastikan buat senarai dulu sblm pergi

cikbedahlaser said...

ni nama nye...shoppaholic tahap kronik..
hehehehehe
kena kurang kan ni kak...
sy pon suke gak kdg2...
bile korek2 stok..tgk dh expired.. dh kena buang...
suami pon mrh...

tp...stok sy x sebyk akak la... uhuhuhu