Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, April 5, 2010

Untuk Semua Peserta 3DFC

Ini ada info yang bagus untuk kita sumer kongsi bersama-sama..
Orang bagi nasihat maknanya dia ambil berat..

salam akak zel,
bagi saya, detox and control makan selama 3 hari tuh mengarut laa.. kite kena kontrol makan hari2.. i mean mana boleh 3 hari kontrol giler2 pastu lagi 4 hari makan terlebih2..
(ambil perhatian ye semua.. pastikan berat kita tidak naik pulak untuk 4 hari yang tidak 3DFC. Aku pulak untuk 4 hari yg lain, terus juga mengamalkan menu buah-buah tapi ada ambil nasi berlauk 1 kali 1 hari)

akak kena faham yang badan kite perlukan makanan untuk segala jenis proses.. even kalau akak tak buat ape2 pun akak kena makan at least 1200kcal sehari.. bile kurang dari tuh, metabolisme akan slow and our bodies dalam keadaan starvation mode.. dengan otomatiknyer berat kite lagi susah nak turun!
(Yang ni ikut badan jugak. Cam berat aku ni.. perlu 1200 kalori sehari dan carbs dalam 20-40 sahaja sehari. Boleh rujuk internet mengenai nilai2 kalori dan kalau beli makanan kat kedai leh rujuk kotak. Aku pun dah mula conscious dengan pengiraan kalori dan carbs ini :).

bile calories are too low :

1. badan kite akan ambik energy dari muscle.. bukan fat
2. metabolic rate will drop after 3 days of VERY low calories

3. yang lagi teruk, badan kite jadi tak cukup nutrien and kite akan selalu penat..

(Ini sudah di alami semasa minggu-minggu awal 3DFC.. rasa cam nak menangis pun ada)

3 hari kontrol makan, pastu bile makan balik, badan kite dalam mode store lemak.. pendapat saya, akak kena lebih paham tentang macamana badan kiter berfungsi.. ape itu carbs, protein, fat.. diet tak bermakna tak makan terus.. akak kena tukar semua makanan kepada whole grain food.. ambik protein.. kurangkan carbo and ambik fat from olive oil, kacang, etc..
(Rasanya semua peserta 3DFC ada makankan.. sapa-sapa yang tak makan tu.. sila wat research mengenai makanan yg sesuai di ambil. Pasal Carbs, protien, fat sudah diterangkan dalam entry PISANG hari tu)

yang rasa pening2 tuh semua mungkin pasal tak cukup garam dalam badan.. so blood pressure jadi low.. and bile tak makan lagi teruk sampai jadi menggeletar and takleh fokus.
(Pengambilan secubit garam dan gula sudah dibenarkan mulai minggu ke-2 3DFC. Tapi, tolong tinggalkan Ajinomoto kerana ia sangat unhealthy)

yang lagi penting, EXERCISE! jangan kasi alasan tak cukup masa ke ape.. dalam sehari ade 24 jam.. takkan langsung takde 1 jam untuk exercise? mungkin boleh start dengan brisk walking.. bawak anak pergi jalan2 kat park.. bile dah rasa cukup kuat, bertukar lah dengan jog kat park..
(Rasanya sumer ada bersenamkan.. kalau tak dapat joging - cam aku mmg mustahillah nak jogging dengan budak Ahmad yg nakal tu.. So, boleh cuba aerobik. Sapa2 yg takde DVD nak aerobik, leh hubungi aku... Akak leh copy aerobik yg ringkas2. Setakat hari ni aku hanya buat TBL level 1 sahaja selama 30 minit)

detox memang turunkan berat.. tapi untuk sementara.. itu kite tak nak.. tu pasal kena exercise, eat healthy, and rest secukupnyer..

saya hormat akak sebagai seorang yang lagi senior dari saya.. saya kasi pendapat.. we are what we eat.. goal kite bukan sahaja nak kurus untuk nampak cantik, tapi untuk sihat.. and kite perlukan pengorbanan yang sangat besar..


tinggallah semua menu yang high GI and berminyak tuh.. sepatutnye kuew tiow tuh takde dalam menu org yang sedang control food intake.. once in a while maybe ok laa..

buat ape kurus kalau isi pun jadi lembik2 je.. tu pasal kena exercise.. work hard;)

OK semua peserta.. Take note hokay..
Kita nak turunkan berat yang kita tak suka..
Mmg banyak pengorbanan dan jiwa akan sakit..
Tapi percaya laaa... bila kita dah turun berat banyak..
(Aku pernah turun 30kg dulu...)
Kita akan rasa KITA ADALAH MINAH YANG PALING LAWA DI DUNIA

CHAIYOK ye !!!!

p/s - Jangan lupa anto report 3DFC minggu ke-3
.
.
.

7 comments:

noradzlina.kamdani said...

nasihat yg sgt berguna...aku tmmpg baca ye zel..

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

akakkk.. asal siap buat entry tuh?? malu laa saya..

heee.. memang saya ambik berat sangat.. pasal tau macamana frustnyer bile kite control makan tapi berat tak turun2..

Faizah_Haris said...

OOOOOOooooooooooo....hehehe paham2.... pasni saya nak tuko cara makan laaa....insyaallah bole ni... bagus info tu... thankss yaa

I want to lose weight said...

Takpe la kura-kura..

Pada akak baca sorang, baik baca ramai-ramai. Bukannya benda tak baik.

Setakat ni peserta 3DFC semua mengalami penurunan berat badan.. Cuma tak banyak laa.. dalam 1-2 kg seminggu. Ini normal dah rasanya..

makcikrehan said...

ha...ikut mcm makcik korangni....
makcik mengamalkan pemakanan seimbang hokay!

muahahahaha...imbangla sgttt

Mey Mey said...

thx for the info! 1200 calories per day ya? wokeyy...

pearls.. said...

tumpang baca zel walaupun aku bukan peserta 3DFC...

aku pun dok diet gak nih... hehehehe...