Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, April 6, 2010

Sepupu aku pun nak kongsi jugak....

Ketahui laa...
Masalah kegemukkan dalam family kitaorang ni..
Bukan sebab kami-kami ni suka sangat makan banyak..
Tapi memang keturunan berbadan dan berangka besar..

Ok ni sepupu aku lak nak kongsi info dgn kita semua..
Dulu dia bab bab gak..
Skang dah slim river..

(NI DARI PETIKAN SEBENAR.. AKU TAK EDIT CUMA STRIKE SHJ)

aku baca gak komen orang dalam blog ko tu...
dari ayatnya macam bagus..
Sekali pun gemuk macam kita.
Dia mmg kurus ler..
Tapi yang pastinya kita cute dan berhati baik kan long..


Aku nak kongsi menu2 masa aku kurus kurus fasa 1 & kedua dulu long
(fasa 1 jean 42 - 36, fasa 2 36 - 33 ) la ni 34 yer... Bolehlah..
Aku rasa masa keje adalah time yang paling senang nak control makan..

kata doktor kita kena makan 5x sehari tapi dalam kuantiti yang sedikit...
sarapan pagi - aku makan quaker oat
( 6 sudu besar + 1 sudu kecik milo dan susu pekat manis
aku x leh pakai susu tepung.. muntah ..

pastu oat tu ada bau yang aku tak suka.. jadinya pakai milo no smell...)

Lepas tu dalam kul 10 aku akan makan roti whole meal tu 2 keping
(seriously memang tak lalu tapi aku buat kudap2 jer.. cubit sikit2... )

Tengahari lauk aku ikan goreng atau bakar cicah air asam
+ sayur2an dan ulaman yang bnyk
Smpai bf aku kata macam kambing.. lepas tu buah jugak.

Dalam kul 3 tu aku kunyah epal ker oren ker atau jambu..
(jambu dan epal hijau sgt bagus utuk lawas dan cuci buah pinggang )

Malam sebelum kul 8 aku akan buat milo+ nestum...
Kalau lapar aku cicah sekeping roti jer...
Minum air kosong 1 gelas sebelum makan bagus gak long..
Jadiknya perut kita dah full makannya sikit jer...

Dulu hari2 ni lah menu aku... waktu keje..
Bila sabtu ahad aku maintain benda yang sama
Tapi tengahari tukar..

Buat Tomyam Putih -
senang jer.. jerang air dalam periuk 9
Ikut suka bnyak mana,
Potong bawang besar, bwg putih, cili api sesuka hati, serai, daun limau purut..
Boil sampai mengelegak...
Pastu masukkan dada ayam... karet.. jagung muda.. brocoli..
Last sekali seblum tutup apa perahkan limau nipis ikut suka nak masam mcm mana...

Selain tu kerabu suhun pun menarik gak..
Celur suhun.. rebus dada ayam potong kecik..
Hiris cili api, bawang.. serai... daun limau purut..
kacang panjang ( terpulang nak taruk sayur apa)
gaul sume sebati perah lair limau..


OK ITU NASIHAT DARI DIA...

Tomyam putih tu cam menarik hati aku ler..
Still no salt, no pak aji, no sugar..
Menepati citarasa 3DFC..

Pendapat dan info sangat dialu-alukan..
Tapi tolong wat research dulu kat blog ni kalau rajin..
Jangan komen melulu berpandukan 1-2 post...
Kalau salah fakta dan tuduhan tidak tepat..
Hati akak terluka hokay :)
Perempuan-perempuan GEMUK yang lain pun terasa hati sama..
Maklum laaa hati wanita serba kekurangan berlebihan sensentap sket :)
.
.
.

9 comments:

penyokong kak zel dari jauh said...

btl tu kak zel. nak komen2 pon agak2 la jgn nyakit kan hati org lain. and jgn la prasan bagus sgt.

mama_iris said...

ha'ah la...tak leh blah btul kalau org nak bgtau cara kita tak betul tapi ayat cam..."mengarut" la...."kene ingat" la..."apa ni kak?" la.....
e'eh......bagooosss sesado!

kak zel,kerabu suhun tu digerenti sedap,leh jgk campur udang rebus....

I want to lose weight said...

Penyokong jarak jauh..

APSAL KO TAK SOKONG AKU DARI JARAK DEKAT?

Nurul - Baru lepas makan udang rebus yg marbeles itu (ayat tipu)

HoNEybUneE said...

hurm mmg cepat sentap kalau berbadan beso...masa aku overweight ari tuh mmg takleh la dgr org tegur2 mmg cepat gilo terasa....huhuhuhuhu...masa pregy aku mmg naik sampai 20kg++ lg la cepat terasa...p biler dah kecik sket takde lak org nak tegur...hampeh tul. nak tegur leh...p biar kena ngan cara. macam mama iris kabo ler...tp engko cam sabo jer zel aku tgk...hehehehhehe....ke bab2 sentap pun ko diet gak zel? nak naik cepat jer...nak turun mak aih, payah gilo...aku paham...aku paham...aper2 pun aku tetap sokong ko

I want to lose weight said...

Betui2..

Perut aku dah laa lapor..
Pastu nak marah2 sentap lebih2..
Bukannya boleh kenyang dan berat turun 20kg keesokkan harinya..

PEACE NO WAR !!!

Anonymous said...

Sib baik mood aku baik mlmni... kalau tidak.... lagi sekali aku jadi cik Anon batu berapi.

kalau takmau 'mengarut', dah lama kak zel pegi london weight management tahu tak....

noradzlina.kamdani said...

wah baiknye sepupu ko....siap bg menu lg..bagus kn zel..ken slm kt dia ek

eynda said...

Ingat satu je Zel...bila kita kurus nanti jangan la kita bongkak seperti kita tak pernah gemuk...kan ;-)

I want to lose weight said...

Makan dalam ni kak..

Hahaha...