Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, April 26, 2010

MUSIM SIARAN ULANGAN...

Ala-ala cam musim naik haji..
Musim siaran ulangan muncul lagi bagi kakitangan PID..

Betul laaa..
Kalau korang kata kat PID ni keje takde laa sebanyak mana..
Masuk keje.. tunggu murid datang.. ajar apa patut.. then abih..
1 hari ada laa dalam 4-5 jam kena mengajar..
Mengajar pun bukan cam mengajar kat sekolah..
Hat ni.. suh depa buat latihan then cek from time to time..

So apa yang bikin aku nauseous smpi nak throw up..

Adalah bila sesuatu benda tu dibuat berulang-ulang kali..
Bulan dulu dah mintak report..
Bulan lepas mintak lagi..
Pastu bulan ni nak pulak lagi..

Mmg laa pada dasarnya.. bukan laa sesusah mana..
Just cari balik folder tersebut.. dan emelkan sahaja..

Cuma.. apa perasaan korang..
Kalau benda yang sama diminta berulang kali..
Ke mana pergi report yang sudah dihantar sebelum ini?
Campak longkangkah? Ko bakarkah? Ko wat lapik nasi lemakkah?

Kemudian pasal audit dalaman yg bakal berlansung tidak lama lagi..
Tidakkah kamu rasa benda ni agak sangat terlambat..
Di tahun-tahun akhir PID beroperasi..
Dengan aset yang boleh kata 70% dah jahanam..
Kenapa perlu menyusahkan hidup kami?

Laporan kewangan paling buat aku loya sekali..
Dah laa aku tak pernah simpan resit dari tahun 2003..
Kemudian akaun mmg laa tunggang langgang sbb aku tak reti buat..
Then, kome mintak aku tunjukkan itu?

Kalau diberitahu pada awal2 masa mula2 PID ni muncul di persada..
Oklah kan.. tau laa kita nak wat apa..
Ni dah lagi setahun nak tutup kedai..
Selepas 7 tahun beroperasi.. baru kome kata nak tgk akaun..

PERSOALAN - Kenapa dari awal ko tak simpan Zel?

JAWAPAN - Kerana duit yg PID dapat BUKAN dari sumbangan pihak kerajaan... Pihak kerajaan hanya beri tempat dan peralatan.. Tapi bukan duit.. Duit PID adalah dicari sendiri oleh aku hasil dari penjualan buku nota yg aku buat sendiri. Lain-lain hasil seperti printing, burning, fotostat.. nak cover duit beli plastik sampah.. lepas ler..

Oleh itu.. dengan senarai 19 tugasan yang perlu disiapkan..
Aku sudah mula migrain + loya + sebal dari malam tadi..
Dijangka berlanjutan sampai hujung minggu ini..

Untuk bebudak PID..
Aku faham kita semua berperasaan seperti pencacai yg tidak dihargai..
Suh kita buat sampai 19 perkara..
Dengan balasan PID akan ditutup tidak lama lagi..

Tapi apa nak buat..

Berpeganglah pada slogan

"SAYA ADA BANYAK LAGI KEJE LAIN NAK DIBUAT, SILA BAGI KERJASAMA"
.
.
.

11 comments:

Mamma said...

memang badigol!!! tambah lagi aku sakit pinggang neh...tambah lagi semua nak kena hadap sekor diri..

noradzlina.kamdani said...

sabo zel..ko carik le keje lain klu cenggitu gayanye

I want to lose weight said...

Umur dah 31.. keje apa je boleh dimintak..

Paling2 dapat jadi promoter shampoo kat supermarket je

ezey said...

ila..disebabkan kita keje sorang..oleh itu sila buat separuh je keje..hahahahaha

-niena- said...

kite tak tau nak mula yg mana dulu...macam mana ni...kite kumpul nak...satu zon satu je audit....hehehehe....

azrin said...

senang je die..main forword je kat kite...tuk akaun..jenuh nak cari resit2 lama...aku tampal yg terkini je..yg zaman tok kaduk..kire halal je la..hehe

makcikrehan said...

Musim mencarut tiba lagi....

*^*&%^&*(%&
(*^*(&^(*^
%@#%^%5665
*^$%&&6
$&%^#$&%^#&*

dan seterusnya....sila sambung sendiri...

sue said...

Kalau sue pun memang hangin jg la kalau jd mcm tuh..Cenggituh jer ker penyudahnya..susah2 jer ko bersusah payah selama ni ya ...Sabo jer lah ye...

Mia-Ina said...

mcm2 karenah ye....mia pun dah selalu kena di sek...sabo jela kak zel...

Anonymous said...

gini zel, aku cadangkan soal siaran ulangan tu, korang buat cover letter benda yng korang anto, contoh tulis apa korang anto dlm tu, n then buat satu column khas di panggil acknowledgement receipt. suh kementerian acknowledge, situ boh nama:.., jawatan:.. sign:.. n chop:.. n date di terima:..,
suh derang isi situ n fax aknowledge tu kat korang. pehtu korang simpan, bila derang buat sengal , pemalas nak check derang punye sistem filling, korang anto je benda tu balik, tulis situ korang dah anto dah kementerian dah terima, sila refer kat org yng terima tu, sbb benda2 camni effect korang punye produktiviti. aku keje bank dulu camtu la , takut nak mintak if dah kasi acknowledge receipt, so kena korek balik filing tu, if not kena hentam ngan boss. pehtu if derang gomel gak , korang kena sepakat lor buat memorandum smua pid sign, situ suh kementerian perihatin benda ni on their side , derang punye person incharged ambik mudah je. ingat korang ape.
tu je la aku leh kasi pendapat melalui pengalaman aku la.

Anonymous said...

aku tambah lagi yer zel,
cover letter ni korang buat standardise semua pid leh pakai benda ni, sbb korang semua anto benda yng sama je akkekek.
pehtu ayat last tulis sila tandatangan , chop, n sign bukti sbg penerimaan dan fax kepada ni no pid korang la. kira cover letter tu derang kena fax balik kat korang yng siap ditandatangan , sapa terima dan chop n date diterima.

di ujung letter buat acknowledge receipt. colum tulis situ kegunaan pejabat hahahha.

ni baru dia tau. buat camtu je la nak ajar balik sbb benda ni dah berkurun camtu takkan pid nak tamat kontrak pun masih sama je.