Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, July 28, 2010

KETAM...

Semalam sbb takde apa nak buat..
Aku merayau2 ler kat pasar..

Jumpa ketam gemuk-gemuk...
Eee terbayang gulai kuning nenas dengan ketam..

Dah pegang 5-6 kali..
Padahal tak tau pun cara nak tengok ketam..

Masalahnya...
Nak siang lak tak tau..
Jangan suh aku tanya mak aku @ mak mentua aku..
Takmo.. sebab nanti jadi bahan :))

Dah surf internet..
Tapi ada tulis cara takde gambor..

Sapa2 yang ada beli ketam dalam masa terdekat ni..
Please laa tangkap gambor step by step..
Aku ni dah teringin sangat nak makan ketam hasil tangan sndr..
.
.
.

11 comments:

cikbedahlaser said...

alamak... sy baru masak aritu..xde lak amik gmbr..ade cdgn...tp malas.. sbb xde tkg amik...

klu sy nye cara...kopek die nye shell atas tu... pastu tarik kaki2 die tu...
potong hjg sepit2 die...
senang je bersihkan ketam ni... tp lama sbb nk kena bersihkan kaki die satu2... uhuhuhuhuh

gud luck kak...

Mama Safiyyah said...

kak,

org tua2 kata org ngandung tak elok siang ketam.....

wallahu 'alam......

kakngah said...

zel..
ko suh jek org psr tu sesiap siang & kerat. blh la..
tggl ko nk cuci + msk jek..
aku sndr xtau camne nk siang ketam. selalu beli.. siap proses punyer.. hihihi!!!

Helmis said...

Insyaallah saya akan minta wife beri panduan siang ketam dalam blog beliau,

http://resepiraidah.blogspot.com

Wassalam

iswatie "colours of life" said...

aku dulu pun x reti bab2 ketam nih...but sejak tahun nih sekali sekali aku beli gak ketam...kawan aku ajar beli yg berat2...br byk isi..then lps tuh aku suruh org kat kedai aku beli siangkan ketam tuh...

lps tuh masak la.......

Farra Dhelina said...

kak, beli yg dah siap siang lah..

blik tgal masak aje! ;p

syida said...

kalau idah biasanya idah kopek bahagian yg bawah perut dia tu (yg macam kubah masjid tu-kalau zel punya ketam,hehehe) then tarik kebahagian depan...nanti dia punya shell akan terkopek....then potong kaki ..basuh.....kalau nak masak, lagi sedap letak shell sama dalam masakan...siap masak, boleh buang la...

I want to lose weight said...

Ooo.. patut laa aku dengar pakcik tu kata "POTONG"

Agaknya dia suh Cina tu siang ketam ler kot..

Ok.. nnt aku cuba suh Cina tu siang siap2..

Eh, kenapa tak leh siang ketam masa peknen? Makan ketam bolehkan?

Sbb ni dah masuk kategori teringin dah ni...

Kak Mah said...

tak penah dengar kata orang peknen tak leh siang ketam..... zel siang ketam senang bangat dari siang ikan eheheh aku siang ikan memmang fail....

ko rasa nak makan zel ko makan jek....

I want to lose weight said...

Tula.. ikutkan aku boleh je order kat Hajah Norlia..

Tapi kali ni aku teringin makan ketam yg aku masak sndr..

Dapat ketam rebus pn jadi laaa

noradzlina.kamdani said...

aku pong xtau camne nk siang ketam hu hu hu, selalu laki aku buat n masak, aku tinggal mkn jek