Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, July 21, 2010

Kronologi MASUK SPITAL GOMEN....

Seperti yang diwar-warkan oleh Makcik Rehan..
Memang hari ni aku dah masuk Hospital Ipoh..

Asalnya semalam dalam kul 3.30 pagi aku terjaga dr tido...
Pastu rasa perut belah kanan semacam...
Terus pi kencing, berak, muntah bagai..
Tapi lepas tu bukan makin elok..
Makin menjadi-jadi pulak..

Kul 4.30 pagi.. aku call Hajah Norlia suh mai cepat..
Depa pun mai ler..
Time tu mak aku dah cakap..
Jom jelah pi KPJ.. dia dah risau takut baby apa2 hal..

Tapi mikior.. jauh tu Shah Alam ngn Tg Malim..
Aku ni jalan.. duduk.. berdiri.. merangkak.. melungkup..
Sumer serba sakit dah..

So decide utk pergi Hospital Slim River sahaja..
Tu pun aku rasa perjalanan 20 minit cam 2 jam...

Smpi sana.. terus masuk emergency..
Masa ni dah bergulung2 punya sakit perut..
Tapi sebelah kanan je.. belah kiri tak rasa apa..

Kul 6.00 pagi g scan apa sumer..
Baby nmpk ok.. rupanya jantung dia dah berdenyut :)
Dan dia berada di sebelah kiri (boy la kan...)

Kul 7.30 pagi.. Dr cakap.. g Ipoh untuk diagnos seterusnya..
Sebab dia suspect appendiks..

Makanya pertama kali dalam sejarah dunia..
Aku naik ambulan...
Laju.. kalah F1... padahal aku belum pun nazak lagi...


Sampai kat Spital Ipoh... masuk emergency sekali lagi..
Nurse situ kata takde katil nak masuk ward..

Aku dah konpius di situ.. kata nak operate.. awat kena masuk wad..

2 jam tersadai dalam emergency.. baru dpt naik ke wad..
Itu pun takde dapat katil..
Main sorong je aku ke sana sini..

Hajah Norlia dah mula bengkek...
Hangin dah naik kepala ler tu..
Tengok anak kesayangan dia di tolak ke sana sini..

Aku sebenarnya time ni dah ok..
Perut dah tak sakit..
Tapi yang sakit kat "Cik Pong" bawah tu..

Nurse kat Slim... cucuk tiub kencing tu..
Tak tau laa lagu mana dia buat..
Sakitnya Ya Rabbi... cam pundi nak meletup..
Dulu masa deliver Khaleef.. aku tak sedar pun ada tiub tu..
Punya cermat nurse klinik swasta pasang..

Mmg sakit tahap gaban..
Sampai duduk tak kena.. berdiri lagi laa.. berhambur kencing..
Padahal dah pakai beg tu patut kencing tak kuarkan..

Lebih 10 org nurse ngn doktor aku mintak tanggalkan..
Sumer kata NANTI SAYA TANYA org ni..
NANTI SAYA TANYA org tu...
Aku dah pucat2 muka punya sakit...

Sampai laa ada satu Doktor ni nama Dr Raihan..
Dia je yang paham rintihan aku..
So, dia panggil sorang lagi nama Dr Kawtsar..

Mula-mula depa takut gak nak cabut..
Katanya kena tgu MO..

Last2 depa cabut jugak...
Tulis kat report.. PATIENT IN PAIN...

Lepas-lepas cabut... terus aku sihat walafiat..
Tapi bawah tu berdenyut-denyut laa jugak..
Sakit yang mula2 appendiks tu lansung dah tak wujud...
Ganti dengan sakit Cik Pong lak...
Nak kencing ngilu gile..
Dah ler asyik nak terkincit je...

Lepas tu nurse bagi baju suh ganti..
Aku pun pakai ler uniform hospital tu..
Tak smpi pun 1/2 jam pakai uniform tu..

G balik kat katil.. Hajah Norlia dah tak senang duduk..
Dok ajak aku balik.. g spital lain..

Aku pun cam dah putus harap ler kat situ..
Dari aku tiba situ.. smpi ler dah dekat kul 3.00 ptg..
Lum ada lagi Doktor yang merawat..
Sakit tu pun dah hilang dengan sendirinya..

Terus jumpa MO.. mintak discharge..
Tapi MO tu kata kena jugak dapatkan rawatan..
Sbb depa pun tak boleh bagi kata putus aku appendiks ke tidak..

Mak aku mmg nak ke KPJ je..
Tapi masalahnya KPJ itu jauh sangat..

Teringat MR bersalin kat PMC Sg Buloh..
Call dia mintak tolong tanyakan..
Confirm ada appendiks operation..

So, malam ni.. akan ke BAMC dulu mintak pain killer..
Esok akan ke PMC lak wat check-up..

Harap2 appendiks aku belum serius lagi..
Boleh guna treatment makan ubat sahaja..
Seriau wei nak operate tetiba..
Dengan ada baby pulak dalam perut...

KAWAN-KAWAN DOAKAN AKU HOKAY :)
.
.
.

20 comments:

sarafyda said...

smoga kak zel cepat sembuh...and bby pun sihat walafiat..kalep sape je jage? shian die..

nurulhudaresad said...

olorrr cian mami kalep ni.....moga semuanya elok je ye kak.....then tak sangka doktor tu pon nama Raihan...hehehehhe

Mia-Ina said...

semoga kak zek kuat & didoakan kesembuhan akak..jg diri kak zel

LiAnA said...

moga cepat sembuh... hopefully baby kuat time ti :)

kamalnzura said...

get well soon Zel..

bln lepas sepupu yg pregnant 7bln, pun operate appendiks(eja?)
Alhamdulillah..dia n baby selamat..
tp buat di private hosp.. :)

so harap2 semua ok ye.. :)

ezey said...

sentiasa doakan yang terbaik untuk akak zel dab baby...amin..

noradzlina.kamdani said...

ala ciannye...semoga ko cpt sembuh

Ladylailapepel said...

PMC for me sgt ok..dr. zarul la femes ames kt situ..

m.q said...

hopes everythings will be ok

IbuAimy said...

harap2 sumer ok yea..sy pn ade xperience brsalin kt spital gomen..
mnyedihkan!!tp syukur sumernye selamat.

Mrs weck said...

alaa..siannya.. Sabar ye,sepital gomen ni kekadang mmg menyampah je service dia.. layan kita mcm x wujud je. Mmg boleh buat gaduh kdg2 tu..hehe.

Baby belah kiri tu boy ke?? hmm,bukan apa..sbb kita spanjang pregnant ni mmg pegi sepital KPJ je..direct ngan pakar. Tapi bby saya belah kanan..dah scan,kompom baby boy. Hmm..ntahla..ade org ckp kiri..ade org kata kanan.. hehe.. apa2 pun kalo dah scan tu nampak anu dia apa,maknanya tayah la nk susah2 pikior lg..hehe.. Jgn putus asa..mana tau keluar je nnt rezeki kak zel dpt bby girl..hehe..

lynda_hani said...

zel, aku doakan moga semua berjalan lancar dan cpt smbuh yer.. byakkan berdoa dan bersabar k.

Ayu Miskim said...

get well soon zel....aduhai spital gomen..apa la diorg neh.

.::CeK LaLa::. said...

Semoga semua selamat... InsyaAllah...
Take Care mummy kaleef...

s.h.a.d.h.i.a said...

semuga cepat sembuh... camne nak operate ye kalu peknen.. tak buleh imagine.. huhu

Farra Dhelina said...

alahai kene operet ke?? cane bby dlm tu?? hrp semua nya oke ye kak!!

8 sempat lagi "peace" tuuuu..

mmm mmg skt klu kena psang tiub!

noraini azhari said...

sbr ye kak..

zatie_izzati said...

Get well soon zel, semoga dijauhkan yg buruk2

sitie said...

smoga cepat sembuh k.zel

Ms AiReEn MoHd said...

ye aku doakan ko sembuh...weh ape ape hal pg swasta jer baguih sikit dr gomen yg wat sakit hati...da la sakit....

kalau ko da salin kat kpj shah lama bg tau aku ehh..leh aku bawak adiah tuk baby ngan jumpa dak ahmad