Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, October 27, 2009

Apa yang sedap sgt Pn Hajah masak tu...

Dengan gigihnya dalam ujan lebat..
Malam tadi aku balik umah mak aku kul 10.00 malam...
Lagipun dah janji..
Kang mak aku sentap pulak..

Mak aku dah masak peberet of the world aku..

Sambal bacang marbeles...
Cili merah + cili padi tumbuk kasar..
Aku suka camni sbb lebih terasa kerangupan cili..


Kawan-kawan sambal..
Mesti ler ulam rebus..
Aku kalau ulam mentah tak reti makan..


Yang ni paling wow wow weeeeeeee..
Ikan kembung rebus goreng berlada rendam minyak..
Masa arwah ayah aku ada dulu..
Minyak tu mak aku tapis buang sbb dia ada high colestrol..

Minyak goreng berlada ni kalau gaul ngn nasi panas..
Waaalllllaaaa weeeeeeiiiiii
Boys Over Flower cuit bahu pun aku tak sedar taw..

Maka dengan lupa dirinya..
Aku makan ler selewat 10.30 malam tadi..
Dengan memujuk hati "ALA.. Detik Terakhir"...

Lepas makan buat2 baca buku ler konon...
Tak larat wei.. belum mukasurat 1 abih..
Aku dah tido ngn perut kenyang cam ular sawa..
.
.
.





12 comments:

mama_iris said...

kak zel..
ajar sket cmne nak masak ikan rebus goreng tu....cam terliur je...sempat lg nk masak neh..hhehee

adikmanje@ellyazarmilia said...

wallaahhh...kecur liur haku tengok sambal bacang Pn.Hajah...tu pun peberat haku tau zel....memang peberet org perak lebih korang kot...

I want to lose weight said...

IKAN KEMBUNG GORENG BERLADA

1- Goreng ikan sekejap dan ketepikan..

2- Tumbuk cili kecik 10 biji bersama bawang merah.. Tapi bawang jangan kasi hancur.. tumbuk sket2..

3- Guna minyak goreng tadi.. masukkan cili tumbuk + serbuk kunyit sket + garam..

4- Goreng sampai cili garing pastu masuk ikan dan kasi sebati..

WALLAAAA WEI..

Tapi ketahui laaa...

berpuluh-puluh kali aku masak, sekali pun tak pernah rasa cam mak aku buat.

Syikin said...

walla..nampak cam best jerk ikan kembung rebus goreng tuh..nyum3 harus buat petang karang dengan resepi ntah hapa2 aku tu...

que_zul said...

sedapnyer sambal tu...kalo haku makan, mau bertambah berpinggan pinggan....

que_zul said...

sedapnyer sambal tu...kalo haku makan, mau bertambah berpinggan pinggan....

Kaseh said...

ya allah zel... sambal bacang..ngan ulam..pastu ikan goreng berlada...kalau aku pun tak pandang belakang dah..mau belahak gak aku tu nati..

gerbera said...

Aduhai..
Ni la sebabnya aku terpaksa tunda tarikh nak balik kg.
Sebab kalo balik sure melantak.

Sambal bacang +ikan goreng panas2
2 pinggan penuh nasik sampai "terbalik pusat"

Terbalik pusat = perut penuh mcm nak meletop kekenyangan

mama_iris said...

ok ...leh le buat...ikan tu kene rebus dulu kn?
huhuh...ataupon nanti kalo dah turun 3kg...nank reward diri sendiri masak lauk neh...huhu

I want to lose weight said...

MAMA_IRIS

ikan kembung rebus tu beli siap2 dah berebus.. kat pasar banyak jual..

Hat cina pny pun ada.. (lebih sedap)

Hat melayu pny pun ada

I want to lose weight said...

GERBERA..

aku malam tadi bukan smpi terblik pusat dah tau..

Sampai tersembul mata pusat...

Cam baby baru tanggal pusat punya kenyang nyer...

Mak Doyah said...

memang marbeles la sambal bacang tuh...terliur aku tengok..