Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, January 13, 2010

VIOS..

Bukan aku nak beli Vios...
Jauh panggang dari api ye...

TAPI !!!!!

Ada "orang" tu dah letak downpayment Vios taw...
Tgu ler tak lama lagi...
Skang ni.. biar laa rahsia "siapa itu"



VIOS baru hokay..
Kitaorg lenjan round satu langkawi 3-4 kali..
Masa pulang balik.. dekat 1200km + dah..

Apa-apa pun.. VIOS ini sangat jimat minyak tau..
Total minyak untuk lebih kurang +- 500km tu..
Baru 50 hengget..
Sangat menjimatkan...

One BIG SMALL happy family..

Apa jadi ngn kete Iswara yg kitaorg dpt mula-mula tu..
Awal pagi hari ke-2 dah pulang balik..
Ngn stereng beratnya.. enjin berbunyi... allignment pun dan lari..

Ni ada laa satu benda yg tak berapa puas hati kat Langkawi..
Tak tau laa kan maybe kitaorg satu family ni pakai selebet kot..
So, org sana igt kami dtg bawak kocek kosong je..

Mula-mula tu mmg nak ambik kete yg sedap sket..
Yelah, kat sana laa nak merasa pun kan..
Takkan kat sini.. tiba2 pi umah jiran..

"Bang, pinjam Vios abg tu satu hari.."

Tapi.. agen tu mati-mati nak suh ambik Iswara gak..
Paling-paling dia nak bagi pun kete Wira..
Tu yg jadi hari pertama pakai kete Iswara ngok ngek tu..

Cam laaa aku laki bini sengkek sangat tak mampu nak bayar sewa kereta tu..
Kalau takde duit.. awal-awal lagi kami dah tunjuk kete Kancil je..

Nasib hari ke-2 masa nak tukar kete tu..
Brother lain lak yg jaga..
Laju je dia tunjuk VIOS baru tu..

Kat hotel pun lebih kurang sama jugak..
Kan kami extend satu malam lagi..
Sebab masa smpi tu.. boleh kata sumer hotel fully booked..
So, apa yg ada kami sambar jelah..

Dapat hotel Grand Continental kat pekan..
Bilik triple (utk kami.. patut standard room pun cukup dah)
So, masa nak extend utk malam ke-3..
Aku just cakap kat kaunter..
Nak bilik yang sama jugak..
Sebab aku malas nak kemas2 brg pindah bilik lain..

Pastu manager hotel tu panggil balik..
Dia cakap..

"Malam ni pun kami akan caj RM205.00 jugak.. Apa kata Puan pindah bilik standard.."

Aku tanya balik KENAPA? DAH ADA ORANG BOOKING KE BILIK TU?

"Takde, tapi kalau bilik standard harganya murah lagi.."

Aku jawab simple je.. "Takpe la.. saya ada je duit nak bayar.."

Laki aku cakap.. depa saja je.. nak bagi kami jimat duit..
So, boleh laa shopping lagi..
Apa kes?!!!
Nak shopping pun tara mana sangat..
Bukannya aku bawak lori pi langkawi..
Dengan feri lagi.. anak lagi..

TAPI.. pada berpada-pada shopping tu...
Ops.. nnt aku reveal apa aku beli ye...
.
.
.

6 comments:

Mimy Hamid said...

bila lagi nak naik VIOS kak..itulah masanya...

terbang bersama MILo

Selly Buke said...

biar betu 500km 5o hengget jer? jimat giler tu!!

Ms AiReEn MoHd said...

ngeee lenakali pakai xpac fonaku nok...ngee aku pakai wira jerk pg langkawi..pun jimat..s.ekali mase pg ari tu ngan family sekali bg wira banggang tayar pancit plak da....

wah en izman mau pakai vios kah..bagusss hebat..leh tumpang jenjalan tg malim nanti..ngeeee

idtgm@streamy.com said...

Wei.. bukan aku ngn jeman ler beli Vios..

Kitaorang mana mampu..

Laki aku tu kerani pos je..
Aku lak keje buruh kerajaan je..

Ada laa...

Tunggu ler nanti.. skang tak leh reveal lagi..

Member blogger jugak

ZAREENE SAIFUDDIN said...

hi.. salam kenal... sronoknya holidaying kt Langkawi... last trip zareene ke sana was in 2008..

awak, vios mmg jimat minyak... kalo journey kl-pendang, isik full tank dr kl, smpai je juru tu dh xyah refill dah.. ckup smpai ke pendang, siap ckup untuk bjalan2 lagi...

noradzlina.kamdani said...

wa..masa aku g langkawi aku sewa nissan sentra...mula2 dpt yg buruk jek..alih2 mlm kete tu buat hal..aku tersadai dkt masjid aisyah yg on the way ke lapangan terbang..so tunggu 1 jam skali 1 nissan sentra baru sampai da....lenjan je lek...