Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, November 1, 2010

Cendawan Busut...

Ingatkan sumer tau cendawan ni..
Camni ler rupa dia..
Yang kembang tu dah tua..
Yang kuncup tu muda...

Yang laki aku beli hari tu...
Lebih kurang banyak ni laaaaa...
RM8.00 je pun..

Cendawan ni muncul bila musim panas..
Pastu tetiba musim hujan..
Gi ler masuk kebun getah ke..
Kebun kelapa sawit ke..
Mesti jumpa..

Batang dia mmg panjang..
Kalau tak pandai tarik.. putus jadi pendek laaa..
Sebab kat bumi ni mmg pendek je nampak..

Kalau aku..
Batang tu laa aku paling suka..
Manis cendawan tu sumer simpan kat batang dia...

Camni ler habitat dia..

Antara masakan-masakan yang selalu dibuat orang

1- Sup cendawan
2- Goreng lada hitam
3- Masak lemak kuning
4- Goreng bawang putih

Rasa cendawan ni lebih kenyal dari cendawan tiram..
Lebih lambat rosak..

Tapi tu ler..
Kalau nak masak..
Kena buang dulu kulit2 halus di permukaan cendawan tu..
Ala2 cam kopek bawang jugak..
Kulit tu pun senipis kulit bawang je..
.
.
.

8 comments:

nurulhudaresad said...

ooooooo.....baru taww..

afie said...

salam,

next time demo camne nk siang,boleh tk?tk leh imagine?ni ada jual kat pasar pagi TM ke?

Tim said...

Tiba-tiba teringat DST Cendawan Tanjung Malim... 3 siri bengkel multimedia kreatif semuanya tayang DST Tanjung Malim... siap dpt pujian komuniti lagi... depa kata sedap suara tu... hehe

I want to lose weight said...

Cendawan ni selalunya jual kat tepi-tepi jalan je..

Memang susah nak jumpa..
Setahun leh la jumpa 2-3 kali..
On d way ke Rawang jalan lama, selalu ada jual cendawan ni

I want to lose weight said...

Tim..

suara akak mmg lemak berkrim cam sup cendawan kat pizza hut tu :))

littlehumblelynn said...

zell

first time aku tgk!!nampak sgt x tau..tq for sharing......

ibh said...

Aku suka ni zel..lagi best kalau pg kutip sendirik..Huhuhuhu..lama tak makan cendawan ni...

Mieja@Faiza Amir 2001 said...

oooo mcm tu rupanya zel....nampak special sket kena kupas selaputnya ehh.....tp aku still tak leh imagine camner nak kupas.....hikhikhkhik

kalaou ko beli lagi, jgn lupa tunjuk camner nak siangnya.....