Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, November 16, 2010

Preeclampsia

Masalah baru sudah muncul..
Ini adalah sejajar dengan masalah BP aku yg makin menjadi-jadi..

Ramai dah tau kot...
Kak Zel korang akhirnya menyerah diri..
Untuk check-in Hospital Slim River semalam..
Masih bersuka-ria lagi di sini..

Semlm.. masa cek awal pagi tu kat klinik Ketoyong..
BP mmg dah high.. 140/90..
Tapi sebab ada kaunter SSM..
Terpaksa laa tangguh smpi ke petang..

Masa tu simptom2 yang ada..
Ialah pening berterusan, pandangan mata kabur, mata silau..
2 kali makan ubat darah tinggi + 1 biji panadol..
Dalam kul 3.00 ptg, kabur dah hilang..
Tapi pening ngn silau masih ada..

So, terus menuju ke KK Kalumpang..
Masa ni ada Medical Card bayor RM150 sebulan pun tidak berguna..
Sebab faktor masa adalah sangat penting..

Sampai sana.. gitu-gini apa bagai dengan doktor..
Terus dia cakap..
Itu adalah tanda-tanda nak SAWAN @ SEIZURES...
Maka secepat mungkin ambulan dipanggil dari HBKKB..
Dan berdesup pi Hospital Slim River..

Kat sana..
BP ok pulak..
Tapi tanda2 nak sawan tu masih ada..
Tambahan pulak Protien trace dalam urine test..

Check itu.. check ini..
Kesimpulan yang doktor pakar dapat..
Kemungkinan besar pil darah tinggi Dopatab M250mg itu tak sesuai..
Maka ditukar dengan dos rendah Labetalol NCL 100mg..

Apa pun.. aku telah menambahkan lagi masalah kandungan kali ini..
Yang dah sedia ada..

1- High BP
2- GDM
3- Urine Infection
4- Placenta Previa Type II
5- Baby Breech (sonsang punggung bawah)
6- Preeclampsia

Yang lain-lain dah citerkan..
Kali ni citer pasal Preeclampsia pulak..

Symptoms:

  • tekanan darah tinggi melepasi 140/90
  • edema (fluid collection in the tissues)
  • proteinuria - kandungan protien dalam kencing
  • seizures @ sawan
  • visual perception of flashing lights - silau

Treatment:

Mild preeclampsia:

  • bed rest (to assist fluid return to the heart )
  • monitor bacaan tekanan darah

Severe preeclampsia:

  • magnesium sulphate (seizure prevention)
  • kelahiran awal bayi

Doktor sudah inject DEXA..
Injection ini adalah untuk mematangkan paru-paru bayi..
In case tiada jalan lain kecuali c-sect..
Oleh itu, lepas check-out ni..
Terus nak siapkan beg mami & baby..
Pastu nak kena usung laa 24/7 wlu ke mana sahaja..

OK sign out dulu..
Kat sini tak leh on lappy lama-lama..
Nak guna plug nak cas hp pun tak boleh..
Nnt aku update lagi ye..

Akhir kata..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
.
.
.

8 comments:

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

Semoga selamat semuanya..

Mak Doyah said...

Sabar Zel, harap2 semuanya selamat,kau dan baby sihat.

iswatie "colours of life" said...

Ya Allah Zell..better prepare beg cepat...take care n rest...jgn lasak2...

aku br tgk citer HOUSe semlm...yg one patient dia tuh ada Preeclapsi..siap heart n hati failure dah......


belah perut pun belah.jani hang ngan baby sihat...

nurulazham said...

TAKE CARE KAK ZEL.. ;)

Kak Mah said...

Allah zel banyak nyer la dugaan ko mengandung nieh.... take care... czer pun czer la..janji ko ngan baby selamat..

noradzlina.kamdani said...

semoga ko n baby dilindungi allah hendaknye...cepat sembuh ye

Lia said...

Sabar Zel... itu dugaan tu.. take care yek...kena pantang2 sikit makan tu... :)

s.h.a.d.h.i.a said...

kak zel, tasha pon 2 kali admitted sbb pre-eclampsia.. kena inject dexa 2 kali.. huhu.. masa 28week ngan 32 week tak silap.. nanges jugak masa kena inject dexa tu.. rasa mcm kaki dah takde.. doc ckp kalu BP tetiba shoot naik, mmg kena paksa bersalin.. nauzubillah.. mintak2 pregnant kali ni tak jadi da mcm dulu..
semoga selamat semuanye ye..