Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, November 7, 2010

S.U.S.U

Hola to all proud pumping mums...

Aku nak tanya ni..
Sejak hujung minggu sudah..
Che Tek sudah mula produce susu..
Kalau tekan memang ada keluar kaler jernih-jernih susu..
Susu awal ler kot..
Tapi yang kuping2 tu belum muncul lagi..
Coming soon ler gamaknya..

Oleh kerana aku dah tekad nak BF..
Breast Pump pun sudah beli wpun manual..

Apakah yang harus dilakukan sekarang?
Untuk mementenkan penghasilan tenusu sampai aku bersalin kang..

Masa Khaleef.. susu ada, tapi takmo keluar..
Bila dia hisap.. selalu jadi tak puas dan akan mengamuk smpi biru..
Tu sbb 2 minggu je dia dah mula 100% formula..
Masa tu takde pulak kena bengkak susu @ susu melimpah ruah..
Maknanya mmg takde susu ler tu kot..

Skang rasa cam lebih awal dari masa Khaleef..
Haruskah disikat-sikat setiap hari?
Diurut-urut?
Distimulasi?

Oleh itu, mieja.. nieza.. dan rakan-rakan seangkatan depa..
Sila beri pendapat anda.. :)

Segala jasa baik anda,
Saya dahulukan dengan ucapan terima kasih..
.
.
.

8 comments:

Nieza Ishak said...

awal2 ni kasi cuci puting tue takut ada liang2 tersumbat. Jangan lupaa .. guna berus gigi kembang ...hahahaha ataupun kain2 yang celup dgn air suam pun takpe.

yang penting nanti, pas bersalin ko jgn urut lambat sgt ... suh mak bidan urut urat susu kat ketiak tue utk kasi susu lancar ...

kalo baby dah kuar, ko kasi jerk dia isap lama2 ada la susu banyak keluar. ko tak pernah BF anak sure puting ko tenggelam lagi ni kot .. yg tue kena belajar cemana nak kasi timbui pulak. yg tue nak aku ajar kena YM .. senang paham.

mieja banyak petua kot .. lupa sudah aku ni ... huhuhu

I want to lose weight said...

Puting aku mmg sedia ada terjojol 24 jam sejak2 aku peknen nih..

Oo.. maknanya kuping2 tu laa nak kena jaga ek..

Setakat hari ni lum ada lagi kecuali air jernih tu..

Mamma said...

ye la tu..aku hr tu pn masa peknen hr2 picit nipel tu supaya kerak nasi kuar..pastu makesure 7 liang kat nipel tu ko kuarkan kerak..picit pelan2 la..kalu x sakit wooo..wat hari2 smpai besalin...mudahan x sumbat dh..

memorisusuanku said...

Zel,

Air jernih tu petanda baik, susu ada tuh...Untuk peringkat awal nie

Sebelum beranak:

1).Ko rajin sikat-sikatkan breast dari atas lurutkan kebawah, dari bahagian tepi ats lurut terus ketepi puting. Sambil sikat, sambil baca doa albaqarah ayat 60.(doa susu).

2). Ambik berus gigi baru/bersih kuis-kuiskan puting tetek, kat puting tu biasanya ada daki-daki/kulit kering, ko kupilkan bg bersih.Liang-liang tu akan memancut bila baby isap, sebab kita dah bersihkannya dgn berus tadi.

3). makan kurma, mentenkan sampai melahirkan...


BILA DAH MELAHIRKAN:

1). Mintak kat doctor, lepas lahir, baby dah lap sikit-sikit terus susukan baby...baby tak pandai isap pon tak per, janji mulut/bibir dia ada touching kenenen ko:)

2). Bawak siap-siap pam kehospital, kalaou susu tak keluar, ko pam siap-siap bg baby minum dari hari pertama. Biasanya susu keluar hari ke-3, tapi nak selamat dan nak cepatkan rangsangan/stimulate susu, ko pam start hari pertama.Prosesnya akan cepat keluar susu.

3). Disamping menyusukan baby, disamping itu juga ko pamkan. Sebab ko kata masa ayeep, bengkak susu, tapi bila pam macam tak der susukan. Ini bermakna susu ko ada, tp ko kena rajin rangsangkan. Mula-mula memang susu susah nak keluar, jdk formula mujarabnya mengepam...dari hari pertama sampailah ko rasa selesa (susu semakin pam, semakin jadi byk.

Tapi andai ko dah pam, susu keluar sedikit, jgn putus asa, ko pam selangselikan dgn bf baby.

Cthnya: bila baby dah habis menyusu, ko pam plak....pastu kalaou rasa bengkak bila dah leps pam,tunggu dalam 1/2jam, disamping tu ambil towel suam, lap2 kat tetek bg kembang urat2, pastu pam semula.

Petua dari aku, ko nak susu byk, ko kena kerap mengepam setiap 2 jam dan diselang selikan dgn bf baby, agak-agak susu mcm kurang jdkan sessi pengepaman 1-1/2jam.

Nanti makin hari susu semakin ada rangsangan, bila ko mengepam dan menyusukan...:)Yg penting bg bb kolestrum. Pam dan bg bb minum jugak...yg penting dia pandai isap penuh aerola ko:)

Lepas 40hari, barulah ko buat stok utk naik kerja. Time nie kalau ko buat petua kat ats, isnyaallah susu ko mesti meriah zel:):) sebab tetek kita dah terangsang sejak dari 1st day melahirkan, insyallah.

Minum horlik banyak jugak:)

aku doakan ko berjaya zel:)sebab puting dah ada, ko tinggal usahakan dgn jayanya. yang penting semangat ko kuat zel, mesti ko berjaya:):)

I want to lose weight said...

Tq-tq..

Aku mmg nak BF kali ni..
Sebab Khaleef ni nmpk je sihat tapi sangat sensitif dengan persekitaran.. Sikit-sikit nak demam..sikit-sikit nak nebu..

Beza sangat banding dengan anak adik aku yang BF 100& smpi umur 1 tahun..

littlehumblelynn said...

zell

bagus..bagus..itu susu awal..kena rajin cuci..jangan clog lak nanti!!

stimulate dah boleh mula skrg nih!!

chaiyok...!!mesti boleh kali nih..yg penting study sungguh2 skrg nih..

memorisusuanku said...

mesti boleh zel...semangat ko dah ada,mesti boleh:)

jgn kasi chance kat FM
kalo blh jgn simpan langsung FM
aku pon tk simpan spare FM masa dah kuor sepital.

dari situ kita sentiasa awas/berfikir mcmana nk dapatkan/keluarkan susu kita...:)

caiyokk zel...adik ko boleh
ko pon lagilah boleh:):)

I want to lose weight said...

Adik aku dia takde stimulate2 sumer ni..
Maklum laa surirumahtangga..
Anak2 dia mmg hisap direct je & dia tak pernah ada pun breast pump..
Tu yg nak kena belajor dengan orang lain