Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, December 5, 2010

Memang aku EMOSI

Aku start emosi dari Sabtu lepas..
Ikutkan tak payah pun nak benci sapa-sapa..
Tapi kalau dah emosi benci tu muncul..
Benci laaa namanya kan...

Dah laaa di hujung-hujung mengandung ni..
Masalah kesihatan tu satu hal ler..
Itu pun lebih kurang semua sudah beransur baik..
Kecuali baby yg kadang2 normal.. kadang2 breech..

Aku tetiba meluat dengan pekerjaan Inche Izman..
Pastu meluat dengan majikannya..
Pastu meluat dengan PM Pej. Pos lain yang takde hati perut..
Pastu meluat dengan Pegawai HR yang cam phundekssssss...
Pastu meluat dengan orang-orang yang anggap ni masalah enteng..

Mana aku tak benci..

Dengan bersusah payah..
Aku sanggup booking dekat private hospital..
Biar pun mak aku yang bayarkan..
Tapi duit tu tetap laa duit jugak..
Kurang2.. kalau normal dalam 2.5K.. kalau ceaser, mau lebih 5K..
Sebab utamanya.. NAK PILIH TARIKH..

Supaya laki aku tu tak payah tergesa-gesa..
Ter"emergency" nak balik dari Temoh ke sini..
Tak payah nak risau kot bini tetiba nak beranak malam-malam..
Senang dia nak atur cuti cemana gaya nanti..

Tetiba.. dengan cam takde apa yg berlaku.
Sabtu malam lepas..
Inche Izman bagitau.. mungkin dia takkan dapat bercuti lansung..
Sebab.. PM Pej. Pos ganti habaq kata takde sapa nak ganti dia..
Awal tahun semua pej. pos sibuk dengan ASB..

Padahal aku dah rancang nak bersalin..
3 Januari 2011.. Hari Isnin..
So, cuti ehsan 3 Jan - 5 Jan..
Ambik cuti 6 Jan - 7 Jan..
8 Jan Sabtu pertama - 9 Jan hari Ahad..

Total sumer.. SEMINGGU JE AKU MINTAK..
Bukan nak suh sebulan laki cuti pun..

Kalau laki aku tu kerja Tentera Pengaman PBB ke..
Aku leh terima lagi aku beranak dia tak dapat balik..

Dah ler sepanjang kehamilan ni..
Semua aku hadap sorang-sorang je..
Orang lain kalau bini masuk spital..
Sejurus kemudian tiba laa laki dia kat spital..
Takpe.. aku redho je.. sampai aku check-out pun laki aku tak muncul2..
Kalau takde adik-beradik aku..
Silap2 tunggu bas kat Slim River tu nak balik Tg Malim..

Tu nasib baik pi spital boleh naik ambulance..
Kalau tak.. terhegeh2 laa ngn kepala pening berputar-putar..
Drive tora terbang tu g admit..

Ni sampaikan aku nak beranak pun tak dapat nak pi spital..
Rasanya.. dah memang wajib aku nak memaki hamun tu..
Wpun tak jelas sapa yang aku nak maki..
Yang jelas.. aku hanya boleh maki dalam hati..

Tak payah suruh bersabar..
Dah lama sangat aku bersabar ni..

Aku bukannya nak doakan yang buruk-buruk..
Tapi ingat laaa.. dunia nikan cam roda..
Pada orang-orang yang terlibat..
MENIDAKKAN HAK Inche Izman untuk cuti ehsan bini bersalin..

Ingat ye..
Satu hari benda ni aku doakan berbalik pada korang balik..
Time tu.. ingat-ingat laa..

AWAK PUN PERNAH BUAT KAT ORANG LAIN CAMTU...
.
.
.

14 comments:

littlehumblelynn said...

aku tumpang sedih & emo jugak!!teringat aku bersalin no 2 pun pilih2 tarikh gak supaya that time nak bersalin suami ada :(

xmo suh sabar tp nak suh ko relax sikit..ptg kang kan nak amik BP ?

Tie-Ibu wawanisolehah said...

Selawat banyak2..aku pon penah rasa cam ko rasa.."org lain sejurus msk spital laki ada,,aku sampai balik pon org lain yg ambik"

Doa banyak2 moga Allah permudahkan semuanya.

Kak Mah said...

iyer zel relaks2... sedih lak aku baca kisah ko nieh... bahagian masing2 time mengandung nie kan... relaks..kang naik bp kang..

LyNn HaMzAh said...

huhuhu...kenapa la diorang tak nak faham yer...sabar banyak2 yer...moga ada hikmah di sebalik semua nie...

syida said...

ponteng je la....
bini nak bersalin tu....bukan main2....kalau salin baju ok la jugak

Farra Dhelina said...

naik hangin jugak membaca..smga allh permudahkan segala2 nya ye kak

I want to lose weight said...

SYIDA..

Pej Pos bukan cam PID hokay:))
Kalau PID.. letak notis je

HARI INI PID TUTUP
CALL SAYA JIKA ADA PERKARA HIDUP DAN MATI SAHAJA...

mimie1678 said...

zelll... kalau ko ada depan mata aku peluk ko tauuu... sabar yer nokkk... aku faham perasaan ko... jgn risau2 sgt tau... jaga diri ko yg paling penting okay...

saudah said...

memang emo baca entry nih. tak memahami langsung depa sumer nih. hang rajin solat hajat la zel, lembutkan hati depa semua.

quezul said...

kalo sy pun emo gak...alangkan laki tk teman pi cehck up pun rasa sayu jer hati walhal dh anak kedua tu...

noradzlina.kamdani said...

ooo ko plan nk bersalin 3.1.2011

hushuss said...

sabar zel...mmg tak patut la kan, at least bagi la kelonggaran. klu kena tang batang hidung sendiri mcm mana? ada dia org fikir?

I want to lose weight said...

:)

nanti ada laa surat komplen masuk paper..

dari

ISTERI KECEWA

Hafiz said...

Suruh je Alang amik MC... Cuti ehsan hak pekerja... Sapa pun tak boleh challenge... lantak laa Pej Pos tu tutup... kalau setakat tutup Pej Pos Mambang tuh... bukannya boleh bankrap pun... Pandai2 laa depa cari replacement... tuh memang tangungjawab PM... buat apa alang nak fikir ada penganti ke tak... Pandai2 la PM tuh carik...

Apa macam Alang... Ada berani ke... Berani ke PM tuh bagi memo @ DI sebab isteri bersalin... :)