Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, December 1, 2010

The REASON...


Ada orang yang bagitau kat aku..

TAK BAIK CAKAP LEPAS CHIKO..
TAK MAU BABY LAGI..

Aku terima pendapat dia dengan lapang dada..
Hati terbuka.. minda waras..

Aku bukan cakap sebab tolak rezeki..
Bukan sebab aku benci ada anak ramai..
Bukan sebab aku takde duit nak ada anak ramai..

TAPI..

Sapa-sapa yang ikuti LWC dari awal..
Dari zaman mula2 aku try to conceive tapi tak berjaya..
Ingat tak ada satu Doktor "S"
Yang telah mengeluarkan pendapat...

KALAU AWAK NI MENGANDUNG..
BUKAN TAKAT MENYUSAH DIRI..
BAHKAN MENYUSAHKAN ANAK DALAM PERUT...

Ini dia cakap depan-depan muka aku hokay..

Masa tu.. nyaris tak tukar hijau je lagi..
Hanya takat bergaduh mulut je dengan doktor itu..

Selepas disahkan aku pregnant..
Rasa cam nak anto kad ucapan takziah pada doktor tu..
Sebab telahan dia mengatakan aku takde peluang untuk mengandung lagi..
Adalah SALAH!!!

Tapi lepas hari demi hari.. minggu demi minggu... bulan demi bulan..
Baru laa aku terfikir balik..
Apa yang doktor itu cakap adalah BETUL!!!

Walaupun bagi aku yang mengandung ni..
Perkataan MENYUSAHKAN itu sangat kurang ajar..
Tapi hakikat sebenarnya.. itu laa aku lalui selama 8 bulan ni..
Stress tak payah cakap laaa...
Dah hujung-hujung ni baru aku rasa cool sket..

Kandungan kali ini..
Aku diawasi oleh 3 oleh pakar O&G..
2 orang pakar Dietician..
Dan 1 orang doktor biasa..

Isnin lepas.. aku jumpa O&G spital gomen..
Masa tengah check up..
Dia tanya soalan..

INI ANAK KE BERAPA? kedua...
YANG SULUNG LELAKI KE PEREMPUAN? lelaki...
BERAPA UMUR DIA? 4 tahun..

Lepas tu terus dia cakap..

Awak ni dah masuk kategori beruntung...
Sebab orang yang obese selalunya sangat susah untuk mengandung..
Awak dah nak masuk dua orang..

Lepas tu dia sambung..

LEPAS NI NAK MENGANDUNG LAGI TAK? .................... (jawapan dot dot :))

OK, saya cuma nak nasihat..
Dengan berat badan awak lebih 120kg..
Lagi dengan umur yang melebihi 30 tahun..
Ada pulak darah tinggi & kencing manis..

KEHAMILAN AKAN DATANG AKAN LEBIH BERISIKO TINGGI

Takat tu je doktor tu cakap..
Tapi aku pun sekolah tinggi jugakkan..
Dah paham ler tu hint-hint yang dia nak sampaikan..

TAPI... TAPI... TAPI...

Cam mahu seorang lagi ASAP lepas baby girl ni lahir..
And hopefully baby boy pulak..
Sian lak Khaleef, dia sorang je terkontang-kanting..
Cousin2 dia belah mana-mana pun.. sumer pompuan..

Hehehe.. berserah jelah pada Allah..
Kalau dah memang tertulis rezeki dua orang je..
.
.
.

10 comments:

a l y a a a h m a d said...

doctor 2 mcm la rezeki datang dari dia....klu pun nk nasihat org gunalah ayat yg bgs skit...xpe kak zel...rezeki xde sape yg tau bile akan smpi.

adha said...

tu semua rezeki dr Allah.. Doktor ckp dr segi pengalaman aje..

tu semua pengorbanan seorg ibu.. semata2 nk lahir seorg anak.. ari ni mungkin kita rasa susah dan mcm kita dah myusahkan baby. Insyallah 1 hari nanti dia akan mnyenangkan kita...

rezeki masing2.. lom tau apa akan jadi akan datang.. mungkin kehamilan lebih mudah.. mana la tau kan... mudah2an....

nurulhudaresad said...

dr 1 segi...siapalah doktor nak ramalkan tu ini...mcm adha said...mana tau pregnancy lps nih sgt mudah...who knows?tapi...dari 1 segi...ada betulnya jgk apa doktor ckp...mungkin doktor sgt concern ngan kesihatan akak...secara positifnya...diorang cuma memberi advice yg baik...
then sapa pulak boleh menidakkan keinginan ibu kan...tu semua fitrah kata org...ibu la org plg degil dlm dunia ni....semua yg dia buat utk anak sampai kdg2 x kisah pon dgn diri sendiri..

takpe kak...doa banyak2....kalo ada rezeki Allah....xda sapa dpt menghalang...x sabar la tgk Zalia Junior niiiiii....=)

lynda_hani said...

zel, biarlah apa yg doc tu nk ckp. Mcm aku pun doc ada ckp pas beranak yg ke3 ni aku kena ikat.. sbb utk hamil yg ke4 risiko amat tinggi. (Ketiga2 anak aku bersalin operate). Spital gov x berani tanggung risiko. Tapi rezeki tu semua dtg dari Allah kan. Semoga kita dipermudahkan dlm segala urusan.

I want to lose weight said...

Mungkin doktor S tu menyampaikan dengan cara yang menyakitkan hati..

Tapi kalau ikutkan..
Apa yang dia nak sampaikan, dengan doktor O&G tu cuba bagitau, sama je..

Mieja@2001 said...

zel,

insyaallah ko kuat semangat, kuat segala kuat menongkah segala arus...mesti dapat twin plak lepas nie...hikhikhikhik...rejeki allah :)

quezul said...

sy pun ada ckp lepas bb ni, tk nk tambah lg kot.. cukup la kot 2 org..pastu mak marah la pulak...tk leh ckp mcm tu...
hmmm...skrg ni, kalo org tanya nk tambah anak lg? sy hanya jwp, insya allah, kalo ada rezeki....

noradzlina.kamdani said...

jgn amik ati zel..aku bc ko nye blog dgn keluhan dgn resahan ko masuk spital aku faham ko sgt beririsiko klu ade bb lg..tp allah yg tentukan zel...jgn la amik hati sgt...doc tu cuma manusia biasa dgn kite

gebu's fairy tales said...

takpe kak zel, dah terbukti kak zel mampu mengandung..takpeee bersalin akak diet kow2, jaga kesihatan, pastu try pregnant lagi eek? yg penting semangat nak jaga kesihatan tu ada, no more kfc,coke,icecream..u can do it kak~~

m.q said...

insyaALLAH...kalau dh rezeki tu ada...