Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, August 17, 2010

Masak lemak pucuk ubi..

Cadangnya nak masak ni..
Belum pernah cuba.. ini kali pertama..

Nak tanya..

Aku tgk dalam resepi.. ada bawang putih..
Mana sedap?
Hiris bawang putih @ kisar sekali ngn bawang & cili?
Ke tak payah masuk?

Hari tu masa wat masak lemak ketam..
Cam bawang putih ni merosakkan rasa laa pulak..
Tapi tak tau laa org lain camnekan..

Tu yang nak tanya tu..
.
.
.

11 comments:

lynda_hani said...

jgn bubuh bawang putih zel.. x sedap. Aku masak lemak x penah buh bwg putih. Tp x tau la org lain.

Liena said...

hiris bawang putih tu zel...jgn diblender skali...

Nieza Ishak said...

kalo aku la kan ...

masak gulai camni, bawang putih hiris nipis cuma letak sebijik cukup yg sederhanakalo ko tak suka bau bawang putih ni.

kalo bawang putih tumbuk utk masak sambal @ goreng2.

aku suka tumbuk sbb wangi .. tak suker blend. Bila blend dia macam ada 1 bau sbb bercampur dgn air.

Kiranya kalo tumbuk dlm lesung tue .. dia seketul saja terus campak dlm minyak panas. wangii ...

Miss Fadhilah said...

jgn letak byk kak zel...seulas kecik jek..blend skali...lebikan bwang merah...kalu xletak pon takpe.
masak lemak ni tgk ngeri la,ade yang x letak bwang pon just cili padi ngan kunyit jek..tp sy sker blend bwang merah,cili padi,kunyit,ikan bilis.simple jek,kak zel penah mkan sambal tempyak pucuk ubi(ngeri sembilan style)campur petai ngan ikan bilis...mebelus!!!!

noradzlina.kamdani said...

aku xguna bwg putih...
klu resepi fmly in law aku yg aku tgk le adik2 ipo msk

diorg guna:
cili api
Kunyit hidup
bwg merah yg kecik (sbb maniskn kuah)
ikan bilis
garam kasar santan
pucuk ubi tu celur dolu (rebus bg kua yg kale ijau n tos)

diorg tumbuk segala brg di atas kecuali santan n pucuk ubi
masuk kan santan n bahan tumbuk dlm kuali (supaya xsenang membuak kuahnye)
reneh atas api sederhana beso n selalu kacau2...
dh agak2 nk menggelegak santan br le letak pucuk ubi yg dh celur td...

I want to lose weight said...

Ok.. cam pass je masak hari ni

TQVM

Tgukan gambor apa aku masak esok..
Harap2 petang ni mood tak hilang :)

Tapi hilang tak hilang tetap kena masak sbb Inche Izman balik melawat bini ini hari :))

nurulhudaresad said...

x yah letak kot....biasanya tak letak....

kakngah said...

style aku msk lemak pucuk ubi, cili api + kunyit hidup semata2.. no bawang2.. pastu campak ank ikn bilis sikit...

Kak Mah said...

rumah aku kuat bawang putih... segala masakan letak bawang putih.... entah...rasa sama jek kat tekak aku ni tak ada beza aper pun...huhhu lagipun bawang putih elok utk kesihatan...eheh

::@.L.I.N:: said...

masak lemak tak yah letak bawang putih..

sofie natashah said...

setuju dengan kak alin, masak lemak x yah letak bawang putih