Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, August 9, 2010

MGTT - Meal Glucose Tolerance Test

Untuk yang pernah pregnant dah melahirkan..
Mesti dah buat test ni..
Sebab ia wajib utk sumer pompuan mengandung..
Tak kira laa ada kencing manis ke tidak..
Secara normalnya.. SEKALI TEST sahaja..

Tapi Kak Zek korang..
2 kali test dalam masa 4 hari :(
Tujuan meminum air glukos yg manis leting tu..
Adalah untuk melihat kadar kehilangan gula dalam darah..
Dalam masa 2 jam..

Kalau dalam masa 2 jam.. gula yg tinggal kurang 6.0..
Itu adalah normal...
Kalau lebih.. berkemungkinan besar anda penghidap Diabetes Mellitus..

Nak tahu result aku yg Jumaat berapa..

Ia adalah 15.0 +

Tu pasal nurse klinik meroyan suh aku mai balik buat cek sekali lagi..

cr to http://lingkaranhatii.blogspot.com

Nampaknya lepas ni...
Kena buat diet plan yang baru..
Igtkan dah pregnant ni.. lepas laa hazab DIET tu..
Rupanya muncul balik :(

Yg cadangkan ulam2 pahit tu..
Boleh tak senaraikan antara2 ulam2 pahit tersebut..
Esok masa Pasar Tani leh aku cari..
.
.
.

5 comments:

nurulhudaresad said...

nurul penah gak rasa sekali.....sbb masa amek air kencing...dia tgk kaler pekat semacam...so test la minum glucose yg yaakkkssss nih.....tp pastu result ok je....doctor kata kurang minum air masak.....tp mmg betul....pas minum berliter2 air kencing memang clear......

m.q said...

daun mengkudu bleh??? hahaha..yg tu saja yg aku tau

lynda_hani said...

zel peria katak tu ko blend boh air dlm 1/2 cwn.. pastu minum air dia. buatlah dlm seminggu 3 kali ke. try la.. insyallah turun.

I want to lose weight said...

Peria tu.. masak dulu baru blend..
Ke blend mentah2

Kak Mah said...

ko rebus la zel harus la pait melenting ko minum kang....

segala ulaman tue ko beli je lah buat makan hari hari....ehehe mandai jek haku....